Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. januára 2023, 16:30
Čas čítania 0:54

Žilinka preverí, kto môže za extrémnu úmrtnosť Slovákov počas covidu. Pozrie sa na manažovanie pandémie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas druhej vlny boli na vine najmä chaotické rozhodnutia bez vedeckého základu, v tej tretej išlo najmä o spolitizovanie očkovania.

Generálna prokuratúra SR preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie ochorenia COVID-19 nedošlo ku konaniu alebo k opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť, informoval o tom hovorca prokuratúry Dalibor Skladan, ktorý reagoval na výsledky štúdie poradenskej firmy Pažitný & Kandilaki Nadúmrtnosť na COVID-19. Tá poukazuje, že ak by Slovensko postupovalo ako najlepšie krajiny EÚ, mohlo byť potenciálne zachránených až 21 308 ľudských životov.

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky prijala opatrenia na preverenie významných skutočností vyplývajúcich zo štúdie Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022),“ vyhlásil Skladan.

Primárnym cieľom štúdie bolo zistiť, koľko životov mohlo byť zachránených, ak by sa počas pandémie postupovalo v oblasti nástrojov zdravotnej a „veľkej“ politiky tak, ako to dokázali najlepšie krajiny EÚ, od Estónska cez Portugalsko, Nemecko až po Dánsko. 

„Zvýšenú úmrtnosť zaznamenali všetky štáty EÚ, detailnejšie porovnanie nám ukázalo, že situácia na Slovensku bola obzvlášť nepriaznivá,“ uviedol spoluautor štúdie Peter Pažitný.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Pri pohľade na vývoj nadúmrtnosti v SR možno manažment pandémie vyhlásiť za nezvládnutý,“ skonštatoval. Výnimkou podľa neho bola prvá vlna pandémie. Upozornil, že druhá a tretia vlna mali odlišný priebeh a Slovensko zaznamenalo vysoký počet infikovaných aj mŕtvych. 

„Zatiaľ čo silná druhá vlna je primárne dôsledkom zanedbanej prípravy, chaotických politických rozhodnutí často bez vedeckého základu, nevhodnej komunikácie k verejnosti a neskorého zavedenia tvrdého lockdownu, pri tretej vlne sa hlavným problémom stala politizácia témy očkovania a opäť neskoro zavedený lockdown,“ ozrejmil.

Domov
Zdieľať
Diskusia