Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer TASR
1. januára 2023, 18:55
Čas čítania 3:42

Marek Hamšík či Michal Kováč. Pozri si kompletný zoznam 28 osobností, ktorým udelila Zuzana Čaputová štátne vyznamenanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Marek Hamšík či Michal Kováč. Pozri si kompletný zoznam 28 osobností, ktorým udelila Zuzana Čaputová štátne vyznamenanie
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili aj prezidenti Česka Miloš Zeman, Poľska Andrej Duda a Rakúska Alexander Van der Bellen.

Prezidentka Zuzana Čaputová už tradične na Nový rok udelila štátne vyznamenania. Slávnostná ceremónia, pri ktorej hlava štátu ocenila dovedna 28 osobností verejného života, sa konala v budove Slovenskej filharmónie. Na odovzdávaní nechýbali ani prezidenti Česka, Poľska a Rakúska – Miloš Zeman, Andrzej Duda a Alexander Van der Bellen.

Štátne vyznamenania prezidentka podľa vlastných slov udelila aj ľuďom, ktorí v období neslobody „vzdorovali tomu, čo sa zdalo neodvratné“. 

Ocenila i ľudí, ktorí sa zaslúžili o rozvoj demokratickej spoločnosti na Slovensku. „Všetci spolu reprezentujete rozvoj našej krajiny. Reprezentujete posun od spoločenstva, ktoré musí brániť svoju existenciu, až po spoločnosť, ktorá je súčasťou moderných európskych kultúrnych a vzdelaných národov,“ prihovorila sa laureátom.

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová pri odovzdávaní štátnych ocenení v budove Slovenskej filharmónie. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Prezidentka ocenila umelcov, vedcov, aktivistov či členov občianskej spoločnosti, ktorí „prispievajú k dobrému menu Slovenska doma a v zahraničí“. Azda najznámejším laureátom je bývalý slovenský futbalový reprezentant a kapitán Marek Hamšík. Prezidentka nezabudla pri 30. výročí vzniku Slovenskej republiky oceniť in memoriam ani zásluhy prvého slovenského prezidenta Michala Kováča.

Pozri si kompletný abecedný zoznam ocenených:

Ľudovít Didi – autor prvého rómskeho románu. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Yuri Dojč – svetoznámy fotograf. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Gabriela Fischerová – odborníčka na klimatickú zmenu. Medaila prezidenta Slovenskej republiky in memoriam za významné zásluhy o riadenie a správu štátu.

Hana Gregorová – spisovateľka, manželka Jozefa Gregora Tajovského. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Marek Hamšík – futbalista. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Emília Haugová – poetka. Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti literatúry.

Jack Martin Händler – svetoznámy dirigent. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Soňa Holúbková – psychologička, ktorá pomáha ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Daniela Ježová – farmaceutka, skúma negatívne dôsledky stresu. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy.

Alexandra Kolenová – detská onkologička. Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti zdravotníctva.

Branislav Koniar – dlhoročný šéf Medzinárodného maratónu mieru. Medaila prezidenta Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu.

Anna Koptová – rómska aktivistka. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Ondrej Korpás – vinár, bol pri registrácii všetkých novodobých slovenských vín. Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o hospodársky rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti vinohradníctva a vinárstva.

Michal Kováč – prvý prezident Slovenskej republiky. Rad Andreja Hlinku I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o vznik Slovenskej republiky, Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o obranu Slovenskej republiky a Pribinov kríž I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Mikuláš Laš – divadelník, prispel ku kodifikovaniu rusínskeho jazyka. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ako aj za rozvoj Slovenskej republiky v oblasti umenia a v sociálnej oblasti, najmä pri kodifikácii rusínskeho jazyka.

Jana Madejová – vedkyňa, ktorá sa venuje výskumu prírodných a chemicky modifikovaných ílových minerálov. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy.

Karol Mikuláš – baník, prenasledovali ho ľudáci aj komunisti. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Viktor Nižňanský – autor reformy verejnej správy. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti územnej samosprávy.

Ľubomír Okruhlica – expert na závislosti. Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti zdravotníctva.

Ján Paľovský – zostavil rádiotelegrafickú spojovaciu sieť a šifrovacie kódy používané počas SNP, ktoré sa nikdy nepodarilo rozlúštiť. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Vilém Prečan – český historik. Rad bieleho dvojkríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

Vladimír Strmeň – partizán a hudobník. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, vojenský druh, za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Martin Štrba – významný kameraman. Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti filmu.

András Takács – maďarský folklorista. Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti folklóru.

Ľubomír Vajdička – divadelný režisér. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia.

Eugen Valovič – kresťanský disident, zakladateľ eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu, ako aj za rozvoj Slovenskej republiky v sociálnej oblasti.


Ladislav Vrtel – heraldik. Autor symbolov Slovenskej republiky – štátneho znaku, štátnej vlajky, štátnej pečate a tiež štandardy prezidenta Slovenskej republiky. Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti heraldiky.

Miroslav Zeman – Priekopník fotovoltiky na Slovensku. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy a techniky, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Domov
Zdieľať
Diskusia