Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová
2. januára 2023 o 7:33
Čas čítania 1:06

New York legalizoval kompostovanie ľudských ostatkov. Alternatívny spôsob pochovania prospieva planéte

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
New York legalizoval kompostovanie ľudských ostatkov. Alternatívny spôsob pochovania prospieva planéte
Zdroj: Getty Images/Mat Hayward

Tento alternatívny spôsob pochovania, považovaný za šetrný k životnému prostrediu, je už legálny vo Washingtone a v štyroch ďalších štátoch.

Newyorská guvernérka Kathy Hochul legalizovala kompostovanie ľudských pozostatkov. New York sa tak stal šiestym americkým štátom, kde bude tento alternatívny spôsob pochovávania legálny. Jeho zástancovia vyzdvihujú šetrnosť k planéte aj ekonomickú výhodnosť.

Zástupcovia katolíckej cirkvi boli proti

Prvým štátom, ktorý kompostovanie ľudských ostatkov povolil, sa stal v roku 2019 Washington. V roku 2021 ho nasledovali Colorado a Oregon, neskôr v roku 2022 Vermont a Kalifornia. V New Yorku prešiel zákon vlani v lete.

Proti zákonu protestovali najmä zástupcovia katolíckej cirkvi, ktorí tlačili na guvernérku, aby zákon vetovala. „Biskupi štátu New York nesúhlasia s týmto návrhom zákona. Kompostovanie je proces, ktorý sa obvykle používa na odpad z domácností alebo poľnohospodárstva a telesným ostatkom nepreukazuje úctu, ktorá im patrí,“ uviedol The Catholic Courier v novembri.

Zástancovia ľudského kompostovania argumentovali tým, že niektorí ľudia si želajú byť pochovaní v súlade s tým, ako žili. „Pre mnoho ľudí je premena na pôdu, z ktorej môže vyrásť záhrada alebo strom, celkom lákavá,“ povedala Katrina Spadeová, zakladateľka spoločnosti Recompose, ekologického pohrebného ústavu v Seattli, ktorý kompostovanie ľudských ostatkov ponúka.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Tradičná kremácia podľa nej spotrebováva množstvo pôdy a využíva fosílne palivá. Na rozdiel od nej je kompostovanie šetrné ako ekologicky, tak ekonomicky. Navyše znižuje uhlíkovú stopu. „Ide o alternatívny spôsob konečnej likvidácie, ktorý neprispieva k emisiám do atmosféry a v skutočnosti zachytáva CO₂ v pôde a v stromoch,“ doplnila ju poslankyňa Cristina Garciová, ktorá pripravila legislatívu pre Kaliforniu.

Ako také kompostovanie vyzerá? „Začína umiestnením tela do uzavretej nádoby spolu s organickými materiálmi, ako je slama, kvety a drevná štiepka. Potom pôda niekoľko týždňov odpočíva v špeciálnom zásobníku. Následne sa vráti k blízkym zosnulého, ktorí ju môžu použiť na hnojenie záhrady alebo kvetinového záhonu,“ opísal server Trend Watcher.

Domov
Zdieľať
Diskusia