Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Evisions.
29. decembra 2022, 15:20
Čas čítania 1:42
Sponzorovaný obsah

Lada Niva: Nesmrteľné auto do terénu

TECH AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Prečo takmer nezmenená podoba Lady Nivy oslovuje ľudí aj v súčasnej dobe?

Lada Niva je spoľahlivé a nezastaviteľné SUV, schopné zvládnuť jazdu v teréne lepšie ako väčšina drahých terénnych vozidiel. V konečnom dôsledku si zaslúži oveľa viac rešpektu za to, že je to nesmrteľný automobil, ktorý dokáže takmer všetko.

Osvedčená kvalita aj po mnohých rokoch

Lada Niva sa svetu predstavila v roku 1977. Od ostatných vozidiel sa odlišovala svojimi menšími rozmermi, sviežosťou a čistým dizajnom. Po štyridsiatich piatich rokoch pôsobenia vás možno prekvapí, že jej tradičná podoba je stále vyhľadávaná u širokej verejnosti. Jej terénne prednosti sú výsledkom často nepriaznivých geografických podmienok, typických pre väčšinu územia Ruska. V roku 1990 bola Lada Niva dokonca vyslaná na stanicu antarktického kontinentu, kde toto malé SUV bez problémov „prežilo“ a prosperovalo viac ako pätnásť rokov. Niva tiež vytvorila rekord v najvyššej nadmorskej výške, keď dosiahla základný tábor na Mount Everest, čím v podstate dokázala, čoho je skutočne schopná.

lada niva
Zdroj: Unsplash/Ömer Haktan Bulut

Popri pôsobivých výsledkoch zdolávania terénnych prekážok Lada zároveň poskytuje lacnú a jednoduchú prepravu na bežný deň. Náklady na prevádzku sú nenáročné, keďže je jej oprava jednoduchá. Vďaka stavbe zloženej zo základných mechanických dielov sa všetko pokazené dá rýchlo napraviť. Hoci holý interiér bez detailov nemusí byť lákavý pre každého, nekompromisný výkon v teréne je spravodlivá cena za estetické nedostatky.

Lada Niva a Rely Dakar

Napriek svojmu skromnému pôvodu a povahe nie je Lada Niva v motoristickom športe cudzia. Vďaka svojim už aj tak obrovským terénnym schopnostiam a robustnému rámu je Lada Niva prirodzeným kandidátom na preteky rely. Tento dôkaz výkonnosti prišiel v roku 1981 počas vyčerpávajúcej Rely Paríž – Dakar, do ktorej sa francúzsky tím prihlásil s mierne upravenou verziou Nivy. Na veľké prekvapenie ostatných, oveľa drahších pretekárskych vozidiel obsadila pozoruhodné tretie miesto. Nivy sa potom objavovali na pretekoch Rely Paríž – Dakar každý rok až do roku 1988. Reprezentačný tím na rok 2022 sa skladal zo švajčiarskych pretekárov, ktorí úspešne zdolali všetky problematické úseky za prítomnosti vysokých teplôt, ale aj silných dažďov.

Jednoduchá a spoľahlivá

Na báze Niva bolo vyrobených veľa verzií pick-upov, obrnených vozidiel, minivanov či špeciálnych vozidiel pre políciu. V histórii automobilov sa objavili aj unikátne projekty od armádneho obojživelného vozidla až po cirkusové auto, v ktorom sa po aréne vozili cvičené medvede. Ani overená klasika sa nevyhla modernizácii. Dobrou správou však je, že nová verzia dostala pohodlnejší interiér a celé vozidlo sa stalo dynamickejším.

Odporúčané
Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) Michal robí zájazdy s luxusnými autami: Najrýchlejšie som šiel 347 km/h. V Chorvátsku nás naháňal policajný vrtuľník (Rozhovor) 4. apríla 2024, 16:30

Azda najvýznamnejšie roky pre inováciu Lady boli 2017 a 2018. Výrobné procesy sa výrazne zmenili – zváranie, lakovanie a montáž vozidla sa posunula na novú úroveň kvality. Nech sa vyberiete ktoroukoľvek cestou, Lada Niva je jedinečná a väčšinou nedocenená klasika, ktorá obstála v skúške času ako vrchol nekompromisného robustného terénneho výkonu.

Domov
Zdieľať
Diskusia