Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2022 o 8:54
Čas čítania 1:20

Profesor Krčméry vychoval vôbec prvú generáciu humanitárnych pracovníkov. Lúči sa s ním prezidentka aj kolegovia z odboru

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Profesor Krčméry bol nositeľom mnohých ocenení a patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti ochoreniu COVID-19.

Vo veku 62 rokov zomrel slovenský lekár a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Podľa informácií TV JOJ, ktorá správu priniesla ako prvá, dostal obojstranný zápal pľúc.

„Bol mužom viery a svojimi postojmi inšpiroval mnohých k lekárskej službe v chudobných krajinách či k pomoci najslabším,“ napísala krátko po polnoci hlava štátu Zuzana Čaputová.

Pripomenula, že svojimi skúsenosťami a autoritou výrazne prispel k boju proti pandémii ochorenia COVID-19. „Bol vždy plný optimizmu a nádeje a takého si ho budem pamätať. Česť jeho pamiatke,“ dodala prezidentka.

Krčméry bol počas pandémie poprednou tvárou ústredného krízového štábu. „Bol to človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým. Pomáhal tam, kde sa iní báli vstúpiť čo i len myšlienkami. Takým, na ktorých svet zabudol –najchudobnejším z chudobných,“ povedal premiér v demisii Eduard Heger a pripomenul, že Krčméry stál počas pandémie ochorenia COVID-19 v prvej línii zdravotníkov. 

Úprimnú sústrasť vyjadril rodine a pozostalým aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár a ďalší politici a známe osobnosti.

Riaditeľ združenia Človek v ohrození Branislav Tichý Krčmérymu poďakoval za prácu, ktorú venoval humanitárnej pomoci, a spomína na jeho zápal a nekonečnú energiu. „... napriek tomu, že už sa dnes robí humanitárna práca inak ako v 90. rokoch, bol to on, ktorý na Slovensku vychoval prvú generáciu humanitárnych pracovníkov. Aj ja som jeden z nich.“

Významný odborník a tvár očkovacej kampane

Vladimír Krčméry sa narodil 23. júla 1960 v Bratislave v rodine vedca a lekárky. Bol ambasádorom protitetanového projektu UNICEF, členom rady ministra zdravotníctva, riaditeľom Slovenskej postgraduálnej akadémie medicíny. Po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020 sa stal členom Permanentného krízového štábu SR. Patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane. Ako prvý Slovák dostal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 a patril tiež k najoslovovanejším odborníkom.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Krčméry patril medzi laureátov ocenenia Honour of Ekotopfilm. Zaslúžil sa o vznik niekoľkých vzdelávacích inštitúcií na Slovensku. Pôsobil aj v Keni, kde boli s jeho pomocou otvorené rozvojové humanitárne, vedecké aj vzdelávacie projekty. Ocenenie od združenia Človek v ohrození za prínos krízovým oblastiam sveta, konkrétne za pomoc obyvateľom Haiti postihnutých zemetrasením, dostal v roku 2010. 

Domov
Zdieľať
Diskusia