Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti H1.
21. decembra 2022, 8:55
Čas čítania 1:46
Sponzorovaný obsah

Android alebo iOS: Hlavné rozdiely v operačných systémoch

TECH ANDROIDY IPHONE
Uložiť Uložené

Premýšľate nad novým mobilom a neviete sa rozhodnúť? Pozrite sa na plusy a mínusy najčastejších operačných systémov Android vs. iOS.

Nahryznuté jablko vs. zelený robot

Dvaja veľkí giganti, večná konkurencia, neustále zlepšovanie sa a vývoj stále nových produktov. Patríte medzi fanúšikov iOS alebo Androidu? Akémukoľvek táboru fandíte, budete spokojní, pretože oba operačné systémy sú skvelo vyvinuté a ich úroveň je vysoká. Vývojári neustále pracujú na vylepšeniach a vychytávkach.

Prednosti a nevýhody iPhonov

Výrobky iPhone vždy mali a budú mať punc luxusu a nie sú určené pre každého. Apple je zároveň jedinou spoločnosťou, ktorá vyvíja softvér i hardvér. Tento fakt uľahčuje komunikáciu medzi vývojármi, a tak sa limitujú prípadné nezrovnalosti. Apple zároveň zverejňuje aktualizácie, čo umožňuje používateľom stiahnuť si ich okamžite.

smartfóny
Zdroj: 123RF/chetroni


S výrobkami iPhone sa spája dlhoročná tradícia kvality, klientskeho servisu a podpory softvéru aj starších modelov a tiež téma udržateľnosti. Spoločnosť Apple dbá na bezpečnosť, či hovoríme o ochrane osobných údajov alebo boji proti vírusom. Je takmer nemožné zavíriť iPhone, čo pri Androide vôbec nie je problém.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Na druhej strane stojí dostupnosť. Niektoré modely sú síce avizované, ale často sa čaká aj niekoľko mesiacov, kým „preplávajú“ oceán. Jedným z rozhodujúcich faktorov je aj vysoká cena, ktorá však zahŕňa oveľa viac než samotnú mašinku. Dôležitá je i rýchlosť nabíjania, za ktorú pri iPhone zaplatíte extra. Je potrebné si dokúpiť zvlášť adaptér na rýchle nabíjanie.

Ako sa darí Androidu

Mobily so systémom Android sú väčšinou dostupnejšie, aj čo sa týka ceny. V podstate si stačí určiť sumu peňazí, ktorú ste ochotní investovať do vášho budúceho telefónu a môžete vyberať z rôznych typov a spoločností. Jednou z výhod je dostupnosť aplikácií od výmyslu sveta. Apple je zase zdržanlivejší a chráni svojich používateľov, čo však znamená i menší výber možností sťahovania apiek. Musí vám stačí to, čo vám Apple dovolí.

Android bol vyvinutý spoločnosťou Google a svoj operačný systém ponúka výrobcom smartfónov, ako je napríklad Samsung, Sony, One, Huawei či Lenovo. Výrobcovia si následne upravujú tento operačný systém pre svoje produkty. Ak sa radi hráte, prispôsobujete a nastavujete, s Androidom máte viac možností, avšak za cenu rizika stiahnutia modifikácie aj spolu s vírusom. Súbory môžete posielať prostredníctvom aplikácií i Bluetooth, to však začína byť menej podstatné. Používatelia Androidu si tiež pochvaľujú snímač odtlačkov prstov.

Dobrou voľbou medzi Androidmi sú telefóny z radu Samsung Galaxy. Tento rok dokonca predstavili nové sklápacie mobily Samsung Galaxy Z Flip4 a Z Fold4, vďaka ktorým nabral multitasking nové rozmery. Na dvoch displejoch môžete aj vďaka špičkovému procesoru pracovať v dvoch aplikáciách súčasne.

Zhrnutie výhod operačných systémov Android a iOS

Android                                                                

Cena                                                                           

Dostupnosť                                                                

Rýchlosť nabíjania                                                    

Dostupnosť množstva aplikácií zadarmo             

Možnosť rozšíriť si pamäť kartou                           

Posielanie súborov cez Bluetooth                          

Snímač odtlačkov prstov                                          

iOS
Softwarová podpora aj pre staršie modely
Okamžite dostupné aktualizácie systému
Bezpečnosť
Výborná kompatibilita OS a telefónu

Špičkový dizajn

TOP fotoaparát a displej
Automatická synchronizácia
Previazanosť s ostatnými Apple produktmi

Domov
Zdieľať
Diskusia