Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. decembra 2022 o 19:16
Čas čítania 1:26

Poslanci zajtra zrejme začnú vianočné prázdniny. Podľa Kollára idú cez sviatky hľadať dohodu na schválenie rozpočtu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko zrejme začne rok 2023 v rozpočtovom provizóriu.

Aktuálna schôdza Národnej rady SR sa pravdepodobne v utorok 20. decembra preruší do 10. januára. Dovtedy by sa malo rokovať o podobe rozpočtu na budúci rok aj ďalšom postupe. V pléne NR SR to po poslaneckom grémiu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár. Ak by došlo ešte do stredy k príprave novej podoby rozpočtu, mohlo by sa o ňom hlasovať.

Schôdzu by mali prerušiť v utorok po hlasovaní o 17.00 h. Odhlasovať by sa mali prerokované návrhy, napríklad tie z rezortu zdravotníctva. „Len čo by sa udiala taká vec, že by sa terajší rozpočet stiahol a dozajtra alebo stredy by sa pripravil nový, poslankyňa Zemanová nás požiadala, aby sme ešte v stredu schvaľovali nový rozpočet. Ale to nevidím veľmi reálne,“ priblížil Kollár. V utorok o 16.30 h má zasadať grémium, kde sa definitívne dohodnú na ďalšom postupe.

Prerušenie schôdze do 10. januára odôvodnil Kollár aj tým, že dovtedy by mal byť priestor na úpravu rozpočtu a ďalšie rokovania. Poslanci, ktorí si myslia, že by im zatiaľ neprešli zákony, môžu podľa Kollára presunúť hlasovanie o nich na ďalšiu schôdzu.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

„Rozpočet môže prejsť, keď sme sa bavili so všetkými relevantnými stranami v parlamente, jedine s úpravou. Úprava musí byť viac-menej taká, že sa zo všeobecnej pokladničnej správy presunú zdroje na rezorty, a vtedy si vedia predstaviť aj ostatné strany schválenie rozpočtu,“ povedal s tým, že pravdepodobne sa ho podarí odsúhlasiť 10. januára. „Dovtedy pôjdeme desať dní v provizóriu, ale prakticky si to nikto nevšimne,“ priblížil.

Dohoda o novej väčšine musí prísť ešte tento týždeň

Čo sa týka rokovaní o zložení novej 76 a rekonštrukcii vlády, iniciatíva je podľa Kollára na premiérovi Eduardovi Hegerovi. „Aktuálne rokujú, ešte nemáme na papieri požiadavky napríklad SaS. Pokiaľ ich budem vidieť a budeme s nimi súhlasiť, potom nastane dohoda,“ reagoval na otázku, ako blízko sú strany k riešeniu.

Prípadnú dohodu si šéf parlamentu predstavuje ako spísané memorandum, aby všetci jasne vedeli, ako postupovať a ako znela dohoda. „Musí k tomu prísť počas týchto dvoch, troch dní, podotkol. Kollár dodal, že hlava štátu im dala termín do konca januára, a ak dovtedy neprijmú rozpočet, zmenu ústavy a neprídu ani s novou väčšinou v parlamente, prezidentka by mohla vymenovať úradnícku vládu.

Domov
Zdieľať
Diskusia