Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. decembra 2022 o 12:05
Čas čítania 0:49

Arogantní Poliaci vo vrtuľníkoch nám ničia prírodu v Tatrách, hnevá sa TANAP. Extrémne lety chcú ochranári vyhnať preč

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyhliadkové lety TANAP kritizuje už 5 rokov.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) podáva trestné oznámenie. Nepáči sa jej, že poľské vyhliadkové vrtuľníky lietajú nad Vysokými Tatrami príliš nízko. TANAP na to upozorňuje na Facebooku, kde zverejnil aj sériu usvedčujúcich videí.

„O vzdušné sily TANAP-u nemáme záujem, preto podávame trestné oznámenie. Zďaleka nie je prvé. Vieme, o koho ide, máme dôkazy, no prevádzkovateľ sa naďalej finančne ‚nabaľuje‘ a Belianske Tatry trpia,“ uvádza Správa TANAP-u.


Ochranári vysvetľujú, že vzdušný priestor nad územím najväčšieho slovenského národného parku je definovaný ako priestor s faunou citlivou na hluk z letovej prevádzky. Pre tieto vzácne územia je preto stanovená dvojnásobná minimálna výška letu ako pre iné oblasti.

„Konkrétne u nás tak ide o výšku 300 metrov nad najvyššou prekážkou stojacou v okruhu 600 metrov v okolí lietadla,“ objasnila Správa TANAP-u. To znamená, že pilot pri stanovovaní svojej letovej výšky neberie ohľad len na terén priamo pod sebou, ale aj vo svojom širšom okolí.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Pod túto minimálnu výšku nesmie pilot bez špeciálneho povolenia klesnúť. „Účelom pravidla je ochrana prírody. Samozrejme, dodržiavanie minimálnej výšky by podstatne znížilo zážitok a efekt vyhliadkového biznisu. Hoci dôkazov o ‚podklesávaní‘ máme dostatok, veci sa nehýbu napriek tomu, že príslušné orgány ‚tŕň v päte‘ TANAP-u riešia už päť rokov. Výsledok je nula uložených sankcií,“ uzatvára Správa TANAP-u.

Domov
Zdieľať
Diskusia