Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
11. decembra 2022, 14:09
Čas čítania 0:49

Banksyho teraz môžeš mať doma. Do predaja sa dostanú kópie jedinečného diela (FR)AGILE. Výťažok pošle na pomoc Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Každá kópia bude podpísaná a očíslovaná samotným záhadným streetartovým umelcom.

Britský streetartový umelec známy ako Banksy chce dať do predaja 50 kópií svojho diela (FR)AGILE. Výťažok z predaja poputuje do Kyjeva.


Podstatou nového diela britského streetartového umelca je hra so slovami, informovala britská stanica BBC. Pozadie obrazu tvorí totiž kartón s červeným nápisom FRAGILE (v preklade krehký), ktorého prvé dve písmená možno len predpokladať, pretože ich pazúrikmi rozdriapala biela myš snažiaca sa zrejme takto stlmiť svoj pád.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy)

Zostávajúce dobre čitateľné písmená tak tvoria slovo AGILE vo významoch svižný, vrtký, čulý či bystrý. Podľa Banksyho bude do predaja ponúknutých 50 printov. Výťažok bude zaslaný Fondu na pomoc Ukrajine. Každá kópia bude podpísaná a očíslovaná samotným umelcom. Cena jedného výtlačku bude 5 000 libier (vyše 5 800 eur).

12. novembra 2022, 13:50 Čas čítania 0:54 Banksy maľoval na Ukrajine. Na jednej z kresieb je muž pripomínajúci Putina, ktorého porazilo dieťa Banksy maľoval na Ukrajine. Na jednej z kresieb je muž pripomínajúci Putina, ktorého porazilo dieťa

Banksy sa v polovici novembra v rozhovore pre server o umení The Art Newspaper priznal k autorstvu siedmich grafitov, ktoré sa po stiahnutí sa ruských okupačných vojsk objavili na múroch viacerých bombardovaním a ostreľovaním zničených budov v niektorých mestách z Kyjevskej oblasti.

Išlo napríklad o tancujúcu gymnastku, na stene obytnej budovy poškodenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka, alebo dieťa, ktoré v džude porazilo muža pripomínajúceho ruského prezidenta Vladimira Putina. Maľba mala v prenesenom význame znázorňovať „malú“ Ukrajinu, ktorá zvíťazí nad „veľkým“ Ruskom.

Banksy Ukrajina umenie streeart
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia