Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
8. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 6:55

Za pád vlády chce hlasovať minimálne 75 poslancov, kto dodá posledný hlas? (+ prepočty)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Strany SaS a Hlas-SD vyzbierali 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolávaní vlády Eduarda Hegera.

• Strany Hlas-SD a SaS iniciujú mimoriadnu schôdzu o odvolaní vlády Eduarda Hegera.

• Schôdza sa začala vo štvrtok o 14.00 h, poslanci budú v NR SR hlasovať v utorok. 

• Počty sú zatiaľ veľmi tesné, nie je jasné, ako budú hlasovať niektorí nezaradení poslanci. Slavěna Vorobelová Refresheru povedala, že „predčasné voľby by upokojili atmosféru verejnosti.“

 

19:10 – Poslanci ukončili rokovací deň. Pokračovať budú v piatok ráno od 9.00 h.

18:52 Keďže za odvolanie plánujú hlasovať všetci poslanci SaS, Hlas a extrémisti z ĽSNS, Republiky aj strany Život, opozícia má veľkú šancu, že sa podarí Hegerovu vládu odvolať.

Za plánuje hlasovať aj poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek a poslanec Sme rodina Martin Borguľa obvinený z korupcie. Momentálne má opozícia takmer istých 75 hlasov, potrebný posledný hlas by mohol dodať nezaradený poslanec strany Spolu Miroslav Kollár. Ten včera avizoval, že jeho strana bude mať snem, na ktorom sa dohodne, ako bude postupovať. 

Zároveň nie je jasné, ako budú hlasovať ďalší nezaradení poslanci ako Martin Čepček alebo Slavěna Vorobelová, ktorá Refresheru povedala, že „predčasné voľby by upokojili atmosféru verejnosti“.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

18:45 – Milan Krajniak tvrdí, že opozičná SaS by si nemala brať ľudí za rukojemníkov. Vraj ak padne vláda, hrozí, že nebude vyplatená pomoc ľuďom v súvislosti s energetickou krízou, keďže sme tesne pred schválením rozpočtu.

„Ak padne akákoľvek vláda tesne pred schválením rozpočtu, namiesto darčekov ľudia dostanú finančnú slučku okolo krku,“ uviedol a opýtal sa SaS, prečo robí z ľudí rukojemníkov politiky a straníckych záujmov. „Načo sme schvaľovali pomoc ľuďom, keď ju nebude mať kto vyplatiť?“ pýtal sa. 

18:00 – Vicepremiérka Veronika Remišová vyhlásila, že SaS odvoláva vládu Eduarda Hegera za svoju vlastnú nečinnosť. Povedala, že SaS bola súčasťou koalície, a jej aktuálne konanie označila za pľuvanec do tváre slušným ľuďom na Slovensku a za pokrytectvo.


„Tiež ste mali zodpovednosť, mali ste moc a mohli ste pracovať. Teraz za vašu vlastnú nečinnosť odvolávate vládu Eduarda Hegera. Pokrytectvo vždy bolo najväčším nepriateľom ľudských práv,“ zdôraznila Remišová. Skonštatovala, že človek buď stojí na strane proti korupcii, alebo ju podporuje. Poukázala na to, že spolu s SaS sa pod zvolanie schôdze podpísali nezaradení poslanci z Hlasu-SD. 


Odmietla aj kritiku rokovaní s lekárskymi odborármi, poukázala na finálnu dohodu a pripomenula krízu v zdravotníctve z čias Radičovej vlády, keď v nemocniciach vyhlásili núdzový stav.


Vyhlásila tiež, že SaS bola dva a pol roka vo vláde, mala ministerku spravodlivosti a ani raz neprišli na rokovanie koaličnej rady s návrhom na riešenie registrovaných partnerstiev. Odmieta preto ich výčitky, že vláda nedostatočne riešila práva LGBTI+ ľudí po vražde na Zámockej ulici v Bratislave. 

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

„Toľko nepravdivých slov, falše. Neviem, prečo to robíš, čo máš za to sľúbené, aké miesto na kandidátke,“ reagovala Anna Zemanová. Tvrdí, že téme registrovaných partnerstiev sa liberáli venovali od samého začiatku a návrhov bolo viac. „Toto, čo si predviedla, je pre mňa veľké sklamanie. Dá sa kritika povedať aj slušne, ale mala by byť pravdivá. Toto, čo si predviedla, je len servilnosť. Hanba ti. Veľmi som z teba sklamaná,“ dodala.

17:18 – Poslankyňa Slavěna Vorobelová Refresheru povedala, že „predčasné voľby by upokojili atmosféru verejnosti“. Ide o poslankyňu, ktorej hlas by mohol byť pomyselným jazýčkom na váhach, ako jedna z mála zatiaľ nedala jasné stanovisko. 

16:58  Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia odvolanie vlády. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Národnej rade SR líder strany Peter Pellegrini. Zároveň odmietol strašenie tým, čo nastane po prípadnom páde vlády.


Pellegrini podotkol, že ak poslanci nie sú spokojní s touto vládou, budú hlasovať za jej odvolanie. „Buď sú za zachovanie tejto vlády, alebo sú za pád tejto vlády a skončenie tohto marazmu a trápenia sa. Bez ohľadu na to, aké scenáre nás potom môžu alebo nemôžu čakať,“ zdôraznil.

16:20 – Poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga tvrdí, že sa opakuje scenár z vlády Ivety Radičovej, a keď táto vláda padne, automaticky budú predčasné voľby. Nemyslí si, že existuje možnosť rekonštrukcie vlády, prípadne úradníckej vlády, ktoré spomínal Richard Sulík. Šeliga súhlasí, že aktuálna vláda spravila veľa chýb. „Nebude nová väčšina ani úradnícka vláda, ale predčasné voľby, rok 2011 sa opakuje,“ zopakoval. 

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Šeliga pripomenul, že keď padne vláda, Maroš Žilinka zostane na poste generálneho prokurátora a naďalej bude pokračovať jeho ovplyvňovanie trestných konaní. 

Poslanec Za ľudí vyzval SaS, aby stiahla návrh a „zišla z kratšej cesty“. „Nerozumiem, prečo ste sa rozhodli pre tento kamikadze štýl,“ povedal Šeliga. 

16:10 – Tomáš Taraba tvrdí, že zahlasuje za pád Hegerovej vlády. 

15:55 – Boris Kollár sa viackrát počas svojho vystúpenia znervóznil a opakovane vykrikoval, aké sľuby sa mu podarilo splniť. Tvrdí, že je hrdý na to, že niektoré zákony tejto vlády podporili kuffovci. 

„Kto vo vláde bojoval za zrušenie 13. dôchodkov? No vy, SaS. Kto neustále bojoval na vláde a koaličnej rade, aby sa zrušili vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov? Kto bojoval za zrušenie obedov zadarmo? Vy, SaS. A teraz nám vyčítate, že sme málo pomáhali?“ uviedol.

„Počítate s každým jedným hlasom ĽSNS, s každým jedným hlasom Republiky,“ uviedol. Lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi povedal, aby sa pozrel do zrkadla, a obvinil ho z tajných rokovaní s Marianom Kotlebom.


Podotkol tiež, že ak by v akejkoľvek krajine potrebovali povaliť vládu, napríklad v Rusku, Číne či Severnej Kórei, môžu si na to pozvať SaS. „Nášho majstra Richarda Sulíka a stranu SaS ako stranu osvedčených rozbíjačov vlád. Ste strana na toto naslovovzatých odborníkov. Kde prídete, do ktorejkoľvek vlády, tú dokážete do jedného, dvoch rokov povaliť,“ vyhlásil.

15:29 – Do diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo 14 rečníkov písomne.

O slovo požiadali aj predseda NR SR Boris Kollár, minister práce Milan Krajniak (obaja Sme rodina) a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).


Z písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

15:10 – Predseda vlády Eduard Heger hovorí poslancom SaS, že je v poriadku, keď sa rozhodli zvolať mimoriadnu schôdzu o odvolávaní. „Až hlasovaním prejdete na druhú stranu a spojíte sa s Robertom Ficom,“ povedal poslancom strany Sloboda a solidarita. 

„Dnes tu máme zápas o demokraciu ako v roku 2011. Dnes vieme s istototu, že ide o omnoho viac. Máme obdobie štyroch veľkých kríz. V čase, keď máme vojnu na Ukrajine, diverzifikujeme zdroje energií, toto je čas, keď ľudia, ktorí nemajú radi demokraciu, vycítia ako krysy, aby sa mohli vrátiť k moci,“ hovorí Heger. Priznáva, že vláda nie je dokonalá a má svoje chyby. 

14:45 – Richard Sulík hovorí, že ak by sa podarilo odvolať vládu Eduarda Hegera, do úvahy pripadajú viaceré možnosti. 

Prvou alternatívou je, že vznikne koalícia nových 76 poslancov, v rámci čoho pripadá do úvahy aj možnosť, že sa premiérovi Hegerovi podarí zrekonštruovať vládu s novou väčšinou. Takú vládu by SaS podporila pri hlasovaní o dôvere, ale nechcela by byť jej súčasťou.

Richard Sulík považuje za prijateľnú aj úradnícku vládu zloženú z „Káčerov a Hirmanov“, teda odborníkov. 

Treťou možnosťou sú predčasné voľby, ktoré však predseda SaS nepovažuje za ideálnu. 

„Pokračovanie tejto vlády je to najhoršie riešenie, lebo vládne v takom zložení a takým spôsobom, lebo zničí aj posledné zvyšky dôvery. Preto musíme niečo zmeniť, a preto poslanci za SaS budú jednotne a spoločne hlasovať v utorok za vyslovenie nedôvery tejto vláde,“ povedal Sulík. 

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

14:32 – Richard Sulík kritizuje spôsob, akým chce vláda schvaľovať rozpočet. Ministra vnútra Romana Mikulca kritizuje za nezvládnutie migračnej krízy, členov vlády kritizuje aj za spôsob, akým vyjednávali s lekárskymi odborármi. Hnutie OĽaNO podľa Sulíka nie je protikorupčné, pretože sa ani raz neozvalo, keď generálny prokurátor paragrafom 363 zachránil ľudí obvinených z korupcie. 

Sulík
Zdroj: TASR/Martin Baumann

14:15 – Ako prvý v rozprave vystupuje predseda SaS Richard Sulík, ktorý vymenúva dôvody, prečo chcú odvolať vládu Eduarda Hegera. Pri bode, v ktorom kritizuje Igora Matoviča, tlieskajú poslanci a poslanec OĽaNO Jozef Pročko vykrikuje. Richard Sulík ho nazval „ľudovým zabávačom“ a predseda parlamentu Boris Kollár Pročka napomenul. V pléne sedí aj Eduard Heger, ktorý sa Sulíkovi občas smeje. 

Predseda SaS hovorí, že súčasná menšinová koalícia spolupracuje s odídencami od Mariana Kotlebu. „Fašisti zabezpečia, že prejde ľubovoľná hlúposť,“ kritizuje Richard Sulík. 

13:56 – Nezaradení poslanci Martin Čepček ani Slavěna Vorobelová zatiaľ nepovedali, ako sa zachovajú pri hlasovaní o vyslovení nedôvere vláde. Chcú si počkať na priebeh rozpravy k návrhu. Podľa Vorobelovej ešte nie je jasné, čo by nasledovalo po páde vlády.

„Chcem si počkať, ako prebehne rozprava v parlamente, potom sa rozhodnem. O hlasovaní so mnou zatiaľ nerokoval nik, hoci s poslancami, ktorí odišli do mimoparlamentných strán z koalície, už rokovanie prebehlo. Postrehol som, že prebieha rokovanie so stranou SaS, takže nakoniec môj hlas potrebovať možno nebudú,“ skonštatoval.

Čepček pôsobí ako nezaradený poslanec po tom, ako ho už dávnejšie vylúčili z klubu OĽaNO.


Vorobelová sa podľa svojich slov zúčastní na hlasovaní. „To, ako budem hlasovať, závisí od toho, či Pellegrini a Sulík odkryjú karty ešte pred hlasovaním. Zatiaľ rozohrali politickú hru, ktorá má nejasné pravidlá pre verejnosť, a nikto nevie, akých žolíkov majú,“ uviedla poslankyňa pre TASR.

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

13:43 – Nezaradený poslanec Tomáš Valášek bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Tvrdí, že jej pokračovanie začína ohrozovať demokraciu na Slovensku.

Ak sa vláde vysloví nedôvera, mali by podľa poslanca z Progresívneho Slovenska nasledovať predčasné voľby. „Zahlasujem za vyslovenie nedôvery vláde. Už pred mesiacmi, keď začala spolupracovať s odídencami z ĽSNS, som jasne povedal, že jej pokračovanie začína ohrozovať demokraciu na Slovensku. Riziko príchodu Roberta Fica s fašistami k moci časom neklesá, naopak,“ skonštatoval Valášek.

Podporu návrhu avizoval vzhľadom na neúspešné odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca aj koaličný poslanec zo Sme rodina Martin Borguľa.

13:30 – Premiér Eduard Heger už krátko po zverejnení informácie o odvolávaní v reakcii vyhlásil, že líder SaS Richard Sulík chce povaliť už tretiu demokratickú protikorupčnú vládu za posledných 12 rokov.

Heger i líder OĽaNO Igor Matovič odmietajú, že by vláda nebola schopná pomáhať ľuďom, i to, že by stratila protikorupčný charakter.

Sulík už avizoval, že 20 poslancov z jeho klubu bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Návrh podporia aj poslanci okolo Pellegriniho. Smer-SD avizoval, že bude „vždy hlasovať za odvolanie, či už ide o individuálneho člena vlády, alebo celú vládu“.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

13:15 Mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa začne vo štvrtok o 14.00 h, informoval predseda NR SR Boris Kollár. Hlasovať o návrhu by sa po jeho prerokovaní mohlo v utorok 13. decembra o 11.00 h.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera podala opozičná SaS. Argumentuje, že kabinet nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestal bojovať proti mafii a korupcii. Pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Domov
Zdieľať
Diskusia