Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. decembra 2022, 20:48
Čas čítania 0:55

Európska komisia navrhuje, aby sa rodičovstvo uznávalo naprieč úniou rovnako. Pomôcť to môže dúhovým deťom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európska komisia chce hájiť najlepšie záujmy a práva dieťaťa. Harmonizácia poskytne právnu jasnosť všetkým rodinám bez rozdielu.

Európska komisia predstavila návrh na harmonizáciu pravidiel uznávania rodičovstva medzi členskými štátmi Európskej únie. Je to dobrá správa pre „dúhové deti“ v Európe, uviedla politická frakcia Zelení.

Komisia navrhla súbor pravidiel, ktoré posilnia úlohu a nezávislosť subjektov pre rovnaké zaobchádzanie. Súčasné normy dávajú členským štátom široký priestor na zváženie, ako subjekty zriadiť a ako majú fungovať. Výsledkom sú značné rozdiely medzi členskými štátmi.


EK chce hájiť najlepšie záujmy a práva dieťaťa. Harmonizácia poskytne právnu jasnosť všetkým rodinám, ktoré sa v rámci Únie nachádzajú v cezhraničnej situácii. Napríklad sa presťahovali z jedného členského štátu do druhého alebo majú rodinných príslušníkov či majetok v inom členskom štáte.

Práva detí homosexuálnych párov

Rodičovstvo určené v jednom členskom štáte EÚ by sa podľa návrhu malo uznávať vo všetkých členských štátoch. V praxi by to malo zabezpečiť aj práva detí párov rovnakého pohlavia a ich rodičov.

Predsedníčka medziskupiny EP pre práva LGBT+ ľudí, holandská europoslankyňa Kim van Sparrentaková upozornila, že v Únii existuje veľa príkladov rodičov, ktorí nemôžu cestovať s dieťaťom, pretože po prekročení hraníc nie sú uznaní za rodiča dieťaťa.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Deti z dúhových rodín a ich rodiny budú mať právnu istotu. Členské štáty musia ukázať, že podporujú všetky rodiny vo svojej krajine,“ vysvetlila nemecká europoslankyňa a šéfka skupiny Zelení/EFA Terry Reintkeová.

Komisia chce doplniť ďalšie pravidlá EÚ z oblasti medzinárodného súkromného práva v záležitostiach, ako je dedenie. Hmotné rodinné právo zostáva aj naďalej v právomoci členských štátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia