Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. decembra 2022, 21:01
Čas čítania 0:53

Maďarov čaká v budúcom roku rekordná inflácia. Na vine je Orbánovo zastropovanie cien

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa guvernéra Maďarskej národnej banky by sa malo zastropovanie cien okamžite zrušiť.

Inflácia v Maďarsku sa v budúcom roku môže pohybovať medzi 15 a 18 %, uviedol v pondelok guvernér Maďarskej národnej banky György Matolcsy, pričom ostro kritizoval vládou stanovený cenový strop na pohonné látky či základné potraviny. 

Maďarská centrálna banka podľa Matolcsyho upozorňovala na zlé kroky vlády v posledných mesiacoch, čím poukázal na cenové stropy, ktoré prinútili maloobchodníkov zvýšiť ceny iných produktov, ktorých sa cenový strop netýkal. To viedlo k posilneniu inflácie o 3 až 4 percentuálne body. V ostrej kritike vládnych opatrení dodal, že „všetky cenové stropy by sa mali okamžite zrušiť“.

Matolcsy pritom patril k spojencom premiéra Viktora Orbána a kritika vlády nebola u neho v minulosti zvykom. Situácia v Maďarsku sa však v dôsledku zastropovania cien začala komplikovať. Matolcsy poukázal na fakt, že cenové stropy viedli ľudí k zvyšovaniu spotreby, a to v období energetickej krízy, čo je podľa neho absurdné. „Vládu sme na to upozorňovali niekoľkokrát,“ povedal guvernér centrálnej banky odkazujúc na ukončenie cenových stropov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Miera inflácie v Maďarsku dosiahla v októbri 21,1 % a podľa ostatných odhadov centrálnej banky zo septembra by za celý rok mala zaznamenať 13,5 až 14,5 %. Údaje za november sa očakávajú vo štvrtok 8. decembra a analytici počítajú s tým, že inflácia sa zrýchli na 22,2 %. Ako Matolcsy dodal, inflácia je pre Maďarsko „nepriateľom číslo jeden“ a centrálna banka bude proti nej bojovať všetkými dostupnými prostriedkami.

Domov
Zdieľať
Diskusia