Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
3. decembra 2022, 19:11
Čas čítania 0:48

Katar chce po majstrovstvách sveta vo futbale organizovať aj olympijské hry v roku 2036

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Katar chce po majstrovstvách sveta vo futbale organizovať aj olympijské hry v roku 2036
Zdroj: Pixabay, TASR/AP

Katar je dlhodobo kritizovaný za porušovanie ľudských práv, ktoré rezonovalo v spoločnosti najmä v čase výstavby infraštruktúry ako štadiónov či metra pred začiatkom majstrovstiev sveta vo futbale.

Katar údajne plánuje kandidovať za usporiadateľskú krajinu olympijských hier v roku 2036, píše Unilad. Katar má vychádzať z úspešne zvládnutých aktuálnych MS 2022 vo futbale.

Zatiaľ čo Medzinárodný olympijský výbor ešte neoznámil žiadny časový rámec, kedy bude oznámená víťazná krajina, predpokladá sa, že Katar sa prihlási. Ak by bol úspešný, šlo by o prvú moslimskú krajinu, ktorá by usporiadala olympijské hry.

V takom prípade by sa dalo očakávať, že rovnako ako v prípade MS 2022, aj pri olympiáde by usporiadatelia tlačili na posunutie štartu na zimu. Dôvodom sú extrémne teploty počas leta. Katar označuje zvládnutie aktuálneho turnaja za dôkaz konceptu. Preto je presvedčený, že stojí v silnej pozícii.

Katar v roku 2006 hostil Ázijské hry. Tie bude hostiť aj v roku 2030. „Je tu všetka potrebná infraštruktúra – štadióny, metro či nové letisko,“ vysvetľujú katarskí predstavitelia. Nasledujúcu olympiádu v roku 2024 usporiada Paríž. O 4 roky neskôr to bude Los Angeles a následne Brisbane.

Katar je dlhodobo kritizovaný za porušovanie ľudských práv, ktoré rezonovalo v spoločnosti najmä v čase výstavby infraštruktúry ako štadiónov či metra pred začiatkom majstrovstiev sveta vo futbale. Počas výstavby údajne zahynulo až 6 500 zahraničných pracovníkov. Tí pochádzali najmä z ázijských krajín ako Bangladéš či Nepál. Organizátorov doposiaľ za tieto zistenia nikto nestíhal.

Domov
Zdieľať
Diskusia