Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. decembra 2022, 13:56
Čas čítania 0:46

Slovensko má nový zápis v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Veľký úspech si podelíme so 7 krajinami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tradície chovu ušľachtilého konského plemena navrhli v marci 2020 zapísať Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko.

V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou Tradície spojené s chovom koní plemena lipican. 


Tradície chovu ušľachtilého konského plemena navrhli v marci 2020 zapísať Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ako uviedlo slovinské ministerstvo kultúry, ktoré koordinovalo nomináciu, vo všetkých ôsmich krajinách sú lipicany po stáročia neoddeliteľnou súčasťou miestnych osláv a slávností i súčasťou ústnych ľudových tradícií.

lipican
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nominácia zdôrazňuje spoločné dedičstvo spájajúce spoločenstvá a štáty na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni, pripomína Centrum tradičnej ľudovej kultúry.


„Do národného zoznamu, Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, bol prvok ,Chov plemena koní lipican v Topoľčiankach‘ zapísaný v roku 2017,“ pripomenul riaditeľ CTĽK Miroslav Hanák.


Počiatok chovu týchto ušľachtilých koní siaha do 16. storočia do dediny Lipica v dnešnom Slovinsku, podľa ktorej plemeno dostalo svoje meno. Lipicany sú zároveň úzko spojené so španielskou jazdeckou školou vo Viedni.


Okrem tradícií spojených s chovom lipicanov sú ďalšími zápismi SR v Reprezentatívnom zozname NKD ľudstva Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba, Terchovská muzika, Gajdošská kultúra, Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách, Horehronský viachlasný spev, Modrotlač, Drotárstvo a Sokoliarstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia