Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
1. decembra 2022, 15:32
Čas čítania 0:47

Toto je 10 najdrahších miest na život. Európske metropoly zaostávajú

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zdraželo palivo, potraviny aj služby. Príčinou nárastu cien v Európe bolo hlavne zvyšovanie cien plynu ako dôsledok vojny na Ukrajine.

Analytická sekcia magazínu The Economist zverejnila celosvetový index životných nákladov. Z analýzy vyplýva, že životné náklady vzrástli o viac ako 8 %. Zdražovanie je dôsledkom hlavne vojny na Ukrajine a postpandemickej situácie, píše CNN

Economist Intelligence Unit každoročne sleduje životné náklady v 172 mestách po celom svete a následne zostavuje rebríček. Vedúca oddelenia celosvetových životných nákladov v EIU tvrdí, že pozorujú najvyšší rast výdavkov za posledné roky. Zdraželo palivo, potraviny aj služby. 

Najdrahšími mestami na život sú New York a Singapur. Do top desiatky sa dostali aj ďalšie americké metropoly. Los Angeles sa o štvrté mieste delí s Hongkongom a San Francisco sa umiestnilo na ôsmom mieste.

V rebríčku sa na popredných miestach umiestnili štyri európske mestá. Zürich je na šiestom mieste a rebríček najdrahších miest uzatvárajú Paríž, Kodaň a Ženeva. Londýn sa tento rok prepadol až na 27. miesto. 

Na čele rebríčka bol v minulom roku izraelský Tel Aviv, v tomto roku sa posunul na tretie miesto. V ruských mestách Moskve a Petrohrade sa životné náklady výrazne navýšili. Ukrajinské hlavné mesto Kyjev tento rok neanalyzovali. 

10 najdrahších miest na život v roku 2022
1. New York a Singapur 
3. Tel Aviv
4. Hongkong a Los Angeles
6. Zürich
7. Ženeva
8. San Francisco
9. Paríž
10. Kodaň
Domov
Zdieľať
Diskusia