Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 7:19
Čas čítania 0:42

Fínski aktivisti podávajú žalobu na svoj štát za porušenie vlastných prísľubov o ochrane klímy. Spravili tak chvíľu po Švédsku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa aktivistov vláda nie je schopná napĺňať svoje sľuby o ochrane životného prostredia.

Organizácie na ochranu životného prostredia v pondelok podali žalobu na fínsku vládu, ktorú obviňujú z porušenia vlastných prísľubov o ochrane klímy. 

Fínsko v júli schválilo legislatívu, ktorá má za cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu krajiny do roku 2035. Environmentálne organizácie však tvrdia, že vláda nerešpektuje ani svoje vlastné zákony, keďže nedokáže zaistiť ochranu tzv. uhlíkových zachytávačov.
Týmto pojmom sa označujú prírodné systémy, napríklad lesy, ktoré vstrebávajú a zadržiavajú atmosférický uhlík.

Podľa aktivistov vláda nedokázala prijať dodatočné opatrenia na ochranu fínskych lesov, v dôsledku čoho sa veľmi pravdepodobne nepodarí dosiahnuť stanovené klimatické ciele.
Fínske združenie na ochranu životného prostredia a organizácia Greenpeace sa preto spoločne obrátili na súd. Tvrdia, že uhlíkové zachytávače vo Fínsku kolabujú z dôvodu zintenzívnenia ťažby dreva a pomalšieho rastu stromov.

Fínsko má v posledných rokoch ťažkosti pri hľadaní rovnováhy medzi svojimi klimatickými ambíciami a lesným hospodárstvom, ktoré je dôležitou súčasťou ekonomiky tejto krajiny.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Pred pár dňami podali aktivisti vo Švédsku žalobu na svoju krajinu za nečinnosť v oblasti klímy. V uplynulých rokoch sa čoraz viac organizácií a občanov obracia na súdy s kritikou nečinnosti vlády v klimatickej oblasti.

Domov
Zdieľať
Diskusia