Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. novembra 2022, 7:52
Čas čítania 0:47

Mladí aktivisti žalujú Švédsko za neriešenie klimatických otázok. Jednou zo žalujúcich je Greta Thunbergová

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ak vyhrajú, štát je povinný prispieť svojím dielom ku globálnym opatreniam, aby svet dosiahol cieľ 1,5 stupňa Celzia.

Viac než 600 mladých Švédov vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej podalo v piatok žalobu na švédsky štát, ktorý obviňujú z nečinnosti v oblasti klímy.

„Takýto rozsiahly prípad vo švédskom právnom systéme ešte nebol,“ uviedla Ida Edlingová, členka organizácie Aurora, ktorá žalobu pripravovala dva roky. Aktivisti ju podali okresnému súdu v Štokholme symbolicky počas svojho protestu v hlavnom meste.

Žaloba prichádza v čase, keď nová švédska pravicová vláda čelí kritike za nevýrazné ciele v oblasti klimatických zmien.

„Ak vyhráme, bude vynesený rozsudok, podľa ktorého je švédsky štát povinný prispieť svojím dielom ku globálnym opatreniam, aby svet dosiahol cieľ 1,5 stupňa,“ tvrdí Edlingová.


V uplynulých rokoch sa čoraz viac organizácií a občanov obracia na súdy s kritikou nečinnosti vlády v klimatickej oblasti.

Švédski meteorológovia vo svojej správe zo začiatku tohto týždňa uviedli, že priemerná teplota vo Švédsku sa od konca 19. storočia zvýšila takmer o dva stupne Celzia, čo je dvakrát rýchlejšie tempo ako celosvetový priemer.

Domov
Zdieľať
Diskusia