Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 14:59
Čas čítania 1:06

Premiérova žiadosť o pomoc v zahraničí je hanebným správaním, reaguje Lekárske odborové združenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva Lengvarský nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu.

Žiadosť premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku od krajín V4 vnímajú lekárski odborári ako hanebné správanie. TASR o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

„Žiadosť Hegera o výpomoc krajín, ktoré si na rozdiel od slovenskej vlády včas uvedomili vážnosť situácie vo svojich zdravotných systémoch a vďaka riešeniu problémov zastabilizovali svoje zdravotníctva, je pre Slovensko zahanbujúca,“ povedal Visolajský. 

Predseda odborového združenia reaguje na to, že premiér napriek ich žiadostiam a prosbám vyše roka a pol neriešil zhoršujúcu sa situáciu v nemocniciach.

Premiér Heger požiadal vo štvrtok predsedov vlád Česka, Poľska a Maďarska o pomoc v zdravotníctve. Premiéri susedných krajín mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc.

Núdzový stav len pre zdravotníctvo

Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. „Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď celé, alebo jeho časť, napríklad časť vymedzená krajom, okresom, katastrálnym územím obce a tak podobne,“ povedal pre TASR ústavný právnik Marek Domin.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra. Vláda vyhlásila núdzový stav pre hromadné výpovede lekárov na niekoľko dní aj v roku 2011, dotkol sa vtedy 15 nemocníc. Vládny kabinet ho pre štátne nemocnice zaviedol napríklad aj na začiatku pandémie nového koronavírusu.

Núdzový stav možno podľa právnej normy vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní, v prípade potreby ho možno so súhlasom parlamentu opakovane predĺžiť. Možno ho vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, ako aj na celom Slovensku.

Domov
Zdieľať
Diskusia