Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
25. novembra 2022, 13:47
Čas čítania 0:45

„Dôležitý je náš postoj, ktorý násilie nezľahčuje.“ Prezidentka sa postavila na čelo kampane proti násiliu na ženách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Takmer 5 % žien na Slovensku zažilo sexuálne násilie.

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách a zároveň sa začína 16 dní trvajúca globálna kampaň proti rodovo podmienenému násiliu. Kampaň vyvrcholí 10. decembra, teda na Medzinárodný deň ľudských práv. 

Organizácia spojených národov zvolila za farbu kampane oranžovú, ktorá má symbolizovať lepšiu budúcnosť žien a dievčat. Podporu vyjadrí aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vysvieti Prezidentský palác na oranžovo. 

„Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci. Ženy aj muži spolu. Aby každá žena a každé dievča mohli žiť na Slovensku bezpečne a bez násilia. Dôležitý je náš postoj, ktorý násilie nezľahčuje,“ uviedla prezidentka na svojom facebookovom profile.

 

Tohtoročnú kampaň podporili aj primátor Matúš Vallo, župan BSK Juraj Droba či minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Po prvýkrát výzvu podporil aj prezident Policajného zboru Štefan Hamran. 

„Násilie páchané na ženách a dievčatách je zločinom a jedným z najzávažnejších porušení ľudských práv. Takéto správanie musí zmiznúť z našej spoločnosti,“ vyjadril sa minister Káčer. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách upozornilo, že až štvrtina žien a dievčat na Slovensku po 15. narodeninách zažije násilie v rodine a že každá piata žena zažila násilie od svojho súčasného alebo bývalého partnera.

Domov
Zdieľať
Diskusia