Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
25. novembra 2022, 19:35
Čas čítania 4:46

Boli sme sa pozrieť v ultramodernej Nemocnici Bory. Projekt kontroverznej Penty skolaudovali uprostred krízy zdravotníctva

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Boli sme sa pozrieť v ultramodernej Nemocnici Bory. Projekt kontroverznej Penty skolaudovali uprostred krízy zdravotníctva
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Výkony v najmodernejšej nemocnici v strednej Európe budú pre poistencov zadarmo. 80 000 bratislavských poistencov VŠZP zatiaľ tŕpne.

„Je krásny slnečný deň. Aspoň vidíte, že máme kontakty na vysokých miestach,“ vtipkuje generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka. „O tom by som radšej nešpekuloval,“ odvetví mu riaditeľ komunikácie Tomáš Kráľ.

Nemocnica patriaca finančnej skupine Penta, ktorá si zažila averziu od Petra Pellegriniho aj Igora Matoviča, je po štyroch rokoch stavby konečne skolaudovaná. Prví pacienti sa do budovy s rozlohou siedmich futbalových ihrísk pozrú na jar 2023. Refresheru však ultramoderná nemocnica svoje brány otvorila už dnes.

Bory
Nemocnica Bory má dve magnetické rezonancie. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Prvé predstavenie interiéru nemocnice sa deje, trocha ironicky, počas vrcholiaceho vyjednávania medzi vládou a lekárskym odborovým zväzom. V rámci krízy podalo výpovede až 2 100 slovenských lekárov.

Vláda Eduarda Hegera sa s odbormi nevie dohodnúť a už žiada o personálnu pomoc susedné krajiny. Najväčšia nemocnica na Slovensku Univerzitná nemocnica Bratislava od 1. decembra dokonca neobjednáva pacientov na plánované operácie.

Bory
Inkubátor. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
25. novembra 2022, 17:28 Čas čítania 1:25 Služby vypovedali ďalší lekári, po celom Slovensku rušia operácie. Odpor vyvolal Matovičov návrh na stabilizačný príspevok Služby vypovedali ďalší lekári, po celom Slovensku rušia operácie. Odpor vyvolal Matovičov návrh na stabilizačný príspevok

„Dialóg medzi štátom a zdravotníckymi odbormi sa nás týka len nepriamo. Neteší nás to, keďže akýkoľvek prejav anarchie neprináša progres, ale úpadok,“ komentuje situáciu generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka.

Bory budú najmodernejšia nemocnica v strednej Európe

Nemocnica Bory leží len niekoľko kilometrov od Kramárov a zároveň neďaleko zbúraného skeletu štátnej nemocnice Rázsochy. Bory sú vôbec prvá slovenská veľká nemocnica postavená v období po roku 1989. Má ísť zároveň o najmodernejšie zariadenie v strednej Európe.

Bory
Crashroom určená na rýchle prevzatie vážnych obetí nehôd. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Penta si veľký vstup do zdravotníctva odbila kúpou podielu v poisťovni Dôvera a stavbou regionálnej nemocnice v Michalovciach. Za návrhmi oboch nemocníc Penty stojí skúsený holandský architektonický ateliér Dutch Health Architects, ktorý už na svete zrealizoval výstavbu 80 nemocníc.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125768 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko pacientov plánujú v nemocnici vyšetriť.
  • Kto bude mať zdravotné úkony v nemocnici zadarmo.
  • Ako chcú prilákať absolventov a personál zo zahraničia.
  • Aké novinky nájdeme v Nemocnici Bory. 
  • Ako vyzerá pôrodnica a izba pre pacientov.
Domov
Zdieľať
Diskusia