Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. novembra 2022, 17:28
Čas čítania 1:25

Služby vypovedali ďalší lekári, po celom Slovensku rušia operácie. Odpor vyvolal Matovičov návrh na stabilizačný príspevok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborári kritizujú Matovičov návrh na stabilizačný príspevok.

K lekárom, ktorí vypovedali decembrové služby v slovenských nemocniciach, sa pridali ďalší. Údajne tak urobili v reakcii na stredajší návrh ministra financií Igora Matoviča zaviesť stabilizačný príspevok. Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

V bratislavskom Ružinove by tak podľa neho v decembri na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení zostali traja lekári. „Práve to je najväčším oddelením v nemocnici a pracuje v ňom okolo 50 lekárov,“ skonštatoval Visolajský.

V žilinskej nemocnici vypovedali podľa odborárov decembrové služby na viacerých oddelenia. „Konkrétne lekári z ARO, traumatológie, RTG, interného a chirurgie. Obdobná situácia bude po víkende v Košiciach,“ priblížil podpredseda LOZ-u Miroslav Mendel.


V Trnave údajne decembrové služby vypovedalo 24 lekárov. „V Prešove vypovedali decembrové služby lekári z ortopédie, anestéziológie, pediatri, internisti, ale i traumatológovia,“ doplnil Mendel.

Ozvala sa aj prezidentka

Odborári opätovne skritizovali Matovičov návrh zavedenia stabilizačných príspevkov. „Od dohody s vládou nás delí 40 miliónov eur, ktoré vraj vláda nemá. Igor Matovič však má na 10 000-eurové šeky pre lekárov, ktoré majú stáť rozpočet viac ako 415 miliónov eur,“ dodal Visolajský.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prezidentka SR Zuzana Čaputová apeluje na dohodu medzi lekárskymi odborármi a vládou. „Lekárske odbory a vláda sa dostali do bodu, keď existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa. Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je,“ uviedla na sociálnej sieti.

V nemocniciach rušia plánované zákroky

Zrušenie plánovaných zákrokov od 1. decembra oznámilo niekoľko slovenských nemocníc. Medzi nimi je aj najväčšia slovenská nemocnica Univerzitná nemocnica v Bratislave, ale aj Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky, Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, Fakultná nemocnica Trnava, Nemocnica Poprad a aj detská nemocnica Banskej Bystrici.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský poslal riaditeľom nemocníc list, v ktorom im odporúča zvážiť všetky potrebné kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti od 1. decembra. Na zabezpečenie lôžok ich žiada o preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Minister chce, aby nemocnice pokračovali v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri liečbe onkologických pacientov, ako aj pri pacientoch, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

„Verím, že spojením síl všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti prevádzkujúcich ústavné zdravotnícke zariadenia v rámci jednotlivých krajov zabezpečíme neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí ju budú vyžadovať,“ uviedol Lengvarský.

Domov
Zdieľať
Diskusia