Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
24. novembra 2022, 19:07
Čas čítania 1:01

Bývalý britský premiér Boris Johnson sa stal čestným občanom Kyjeva

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Boris Johnson bol ako jeden z prvých svetových lídrov na návšteve Kyjeva po spustení ruskej invázie.

Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi udelili titul čestný občan ukrajinského hlavného mesta Kyjev.  Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pri oznamovaní tejto správy povedal, že Boris Johsnon je „veľký priateľ Ukrajiny“.

„Johnson urobil a som si istý, že bude ďalej robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zaistil, že Británia a svetoví lídri budú Ukrajine poskytovať potrebnú pomoc. Vďaka za podporu! My v Kyjeve znova naňho čakáme, aby sme mu odovzdali toto čestné ocenenie,“ vyhlásil Vitalij Kličko.

V posledných dňoch chválil aj hanil

Boris Johnson bol ako jeden z prvých svetových lídrov na návšteve Kyjeva po spustení ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Do ukrajinskej metropoly prišiel koncom apríla. Hoci neskôr musel odstúpiť z úradu premiéra, v prejavovaní podpory Ukrajine pokračoval.

Na začiatku tohto týždňa prezradil Johnson v rozhovore pre CNN, že Nemecko v počiatkoch invázie uprednostňovalo rýchlu kapituláciu Ukrajiny pred dlhou a vyčerpávajúcou vojnou. V interview uviedol aj to, že Francúzsko si do poslednej chvíle vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nepripúšťalo.  

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

Hovorca nemeckej vlády v reakcii tieto tvrdenia rázne poprel„Vravím vám, že to, čo Boris Johnson povedal, je ,utter nonsense‘, vyložený nezmysel. (...) Dobre vieme, že tento veľmi zábavný expremiér mal vždy svojský vzťah k pravde,“ uviedol na Johnsonove obvinenia. 

Na ilustráciu nemeckého postoja použil prejav kancelára Olafa Scholza v nemeckom parlamente, v ktorom sa tri dni po začatí vojny dôrazne postavil na stranu Ukrajiny.

Napriek Johnsonovým výhradám voči Európskej únii ho jej členské krajiny svojím konaním a spolupatričnosťou prekvapili. Expremiér zároveň vyzdvihol prácu a úsilie prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského a schválil snahu Ukrajiny o vstup do EÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia