Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
24. novembra 2022, 12:08
Čas čítania 0:41

Vo Švédsku za posledné storočie stúpa priemerná teplota rýchlejšie ako vo zvyšku Európy. Môžu za to podľa meteorológov dva dôvody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Snehová pokrývka sa skrátila v priemere o dva týždne.

Priemerná teplota vo Švédsku sa od konca 19. storočia zvýšila až o 1,9 °C. Ide približne o dvojnásobok globálneho priemerného nárastu. Podľa The Local.se ide o výsledky doposiaľ najrozsiahlejšej analýzy meteorologických dát v krajine.

Podľa správy Švédskeho meteorologického a hydrologického inštitútu v krajine padá aj viac zrážok. Trvanie snehovej pokrývky vo Švédsku sa v porovnaní s obdobím medzi rokmi 1961 a 1990 navyše skrátilo o 16 dní. 

14. novembra 2022, 13:30 Čas čítania 5:02 6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov 6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov

Klimatológ Erik Kjellström povedal, že globálne otepľovanie, ako aj lokálne pribúdanie zrážok je jednoznačne spôsobené ľudským vplyvom. „Nárast zrážok súvisí najmä so zvýšenými zrážkami počas jesene a zimy, zatiaľ čo na jar a v lete nie sú žiadne zjavné trendy,“ spresnil.

Správa švédskych meteorológov prichádza tesne po skončení klimatického samitu OSN COP27 v Egypte. Zatiaľ čo samit vyústil do novej dohody o financovaní, ktoré má pomôcť rozvojovým krajinám vyrovnať sa s klimatickými vplyvmi, viedol aj ku kritike nedostatočnej ambicióznosti pri znižovaní emisií. Podľa najnovšej správy Medzivládneho panelu o zmene klímy IPCC sa totiž krajinám nepodarí zastropovať ďalšie otepľovanie pod 1,5 °C, ako si predsavzali na samite v Paríži.

Domov
Zdieľať
Diskusia