Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
14. novembra 2022, 13:30
Čas čítania 5:02

6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
6 zaujímavostí o klimatickej konferencii COP27. Najviac lobistov v dejinách aj absencia svetových lídrov
Zdroj: TASR/AP

Rekapitulujeme špecifiká prvého týždňa egyptskej konferencie.

V obľúbenom egyptskom letovisku Šarm Aš-Šajch hľadá už týždeň na klimatickej konferencii COP27 riešenia globálnej klimatickej krízy viac ako 40-tisíc účastníkov vrátane vyše stovky hláv štátov.

Už keď sa táto klimatická konferencia blížila, bolo cítiť, že nebude tak ostro sledovaná ako jej predchodkyne.

Na rozdiel od najvýznamnejších konferencií v Kjóte a Paríži sa od delegátov neočakávalo prijatie zásadného dokumentu. Krajiny sa na brehu Červeného mora mali len informovať o progrese a dohodnúť sa na konkrétnej implementácii už odsúhlasených cieľov.

Uvedomujeme si naliehavosť klimatickej zmeny, aj preto sledujeme prebiehajúcu konferenciu. Ak chceš čítať všetky naše články až dokonca, predplať si službu Refresher+.

1. Hľadanie spoločnej reči v rozdelenom svete 

Do Egypta sa prišli svetoví lídri navzájom ubezpečiť, že svet je na dobrej ceste splniť najdôležitejší míľnik dohodnutý ešte v Paríži v roku 2015, udržať globálne otepľovanie pod 2, ideálne 1,5 stupňom Celzia. 

Zaujímavý progres sa delegáciám podaril aj minulý rok v Glasgowe, kde sa dohodli na ukončení energetického využívania uhlia, konci drancovania lesov a znížení emisií o 45 percent do roku 2030.

COP27
Lídri pózujú pre spoločnú fotografiu na konferencii OSN o klimatickej zmene COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu 7. novembra 2022. Zdroj: TASR/AP

Znelo to pekne, OSN si však pred COP27 pozrelo, čo štáty skutočne robia, a zistilo, že aj keby všetky krajiny splnili svoje záväzky, teplota by do konca storočia stúpla príliš výrazne, čiže o približne 2,5 stupňa Celzia. Svet potrebuje sľubnejšie záväzky.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vojna na Ukrajine, napätie na Taiwane a z nich plynúce naštrbenie geopolitických trecích plôch medzi svetovými mocnosťami však zďaleka neevokujú ideálnu súdržnú atmosféru. Práve tá je v debatách o budúcej spolupráci a nevyhnutných investíciach na zbrzdenie dosahov klimatickej krízy nevyhnutná.

Napriek pekným slovám a nekonečným dojímavým prejavom dnes ľudstvo vypúšťa viac emisií ako kedykoľvek predtým. Mnohé krajiny ako Čína či Nemecko sa navyše v dôsledku energetickej krízy, spôsobenej vojnou na Ukrajine, rozhodli k „dočasnému“ návratu k uhliu.

2. Kontroverzný hostiteľ

Šarm Aš-Šajch, letovisko s hustou dopravou, znečisťujúcim prístavom a stovkami hotelov nepredstavuje práve najekologickejšie kulisy pre klimatickú konferenciu. Egypt je v prvej línii environmentálnych problémov.

Za 70 rokov jeho populácia vzrástla z 30 na 100 miliónov obyvateľov. Až 90 percent z nich žije na 5 percentách územia okolo Káhiry a ich populačný a energetický tlak je taký veľký, že poľnohospodársky nenahraditeľná rieka Níl môže drasticky vyschnúť.

Egypt
Zdroj: Pixabay/marcofedermann/na voľné použitie

Politický režim v Egypte nie je známy dôsledným dodržiavaním ľudských práv a jeho prezidenta označil Donald Trump dokonca za „svojho obľúbeného diktátora“.

Bývalý minister obrany Abd al-Fattáh as-Sísí sa k moci dostal po vlne protestov z roku 2013 známych ako Arabská jar. Jeho hlavný oponent, programátor s britskou krvou, Alaa Abd El-Fattah skončil po vykonštruovanom procese vo väzení. 

3. Coca-Cola prišla, Greta Thunbergová nie

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124833 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Greta Thunbergová bojkotuje COP27.
  • S kým sa v Egypte stretla Zuzana Čaputová.
  • Aká krajina má najpočetnejšiu delegáciu.
  • Koľko miliard ročne má ísť na podporu chudobných krajín.
Domov
Zdieľať
Diskusia