Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. novembra 2022 o 17:15
Čas čítania 0:57

Ministerstvo sa s lekármi stále nedohodlo, Matovič sa ich pokúša zlomiť. Slováci majú strach, že o nich nebude postarané

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva avizuje možné vyhlásenie núdzového stavu.

Ministerstvo nepristúpilo na požiadavky lekárov. Podľa ministra Igora Matoviča prišiel z ich strany v poslednej chvíli dodatok s ďalšími bodmi, ktoré nateraz nie je možné splniť. Vláda ponúka stabilizačný príspevok pre všetkých zdravotníkov, ktorí ostanú pracovať v nemocniciach. 

Stabilizačný príspevok je pre lekára bez atestácie vo výške 10 000 eur, lekár s atestáciou by mal dostať ďalších 1 000 eur za každý odpracovaný rok. Ostatní zdravotníci by mali nárok na príplatok vo výške 5 000 eur. Ak sa lekári s vládou nedohodnú a z nemocníc odídu, Vladimír Lengvarský zvažuje vyhlásenie núdzového stavu. 

Slováci sa boja

Hromadné výpovede lekárov vyvolávajú obavy u väčšiny Slovákov. Až 83 percent opýtaných priznalo mierne až veľmi veľké obavy o dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Výpadku lekárov sa najviac bojí generácia ľudí nad 55 rokov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia.

Prieskum bol realizovaný od 18. do 22. novembra 2022, zúčastnilo sa na ňom 1 027 respondentov starších ako 18 rokov. TASR o tom informovala Denisa Lakatošová z agentúry.

Čakáreň v nemocnici.
Čakáreň v nemocnici. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Rozhodnutie lekárov podať hromadné výpovede v prieskume podporilo 48 percent respondentov. Naopak, odchod lekárov neschvaľuje 42 percent slovenskej populácie.

Viac ako polovica (59 percent) Slovákov stále verí v dohodu medzi lekármi a ministerstvom zdravotníctva. K rozhodnutiu lekárov sa viac prikláňajú muži, 53 percent v pomere k 43 percentám žien.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

21 percent Slovákov situáciu vidí pesimistickejšie. Pätina opýtaných si netrúfa odhadnúť, ako sa konflikt skončí. Len 7 percent mladých Slovákov tvrdí, že hromadné výpovede lekárov nezaregistrovali.

Domov
Zdieľať
Diskusia