Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. novembra 2022, 7:38
Čas čítania 0:43

Prvý sneh na Slovensku: Niektorí si ešte budú musieť počkať

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Aj takto vyzeralo cez víkend územie Slovenska.

Uplynulé dni priniesli na viaceré miesta Slovenska prvé sneženie začínajúcej zimy. Počas víkendu zaznamenali meteorológovia snehové zrážky najmä v severnej polovici krajiny. Prvé sneženie mali aj v Košickom kraji či v niektorých lokalitách na západnom Slovensku. Počkať si naň budú musieť obyvatelia Banskobystrického a Nitrianskeho kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Tatranská Lomnica v sobotu 19. novembra 2022.
Tatranská Lomnica v sobotu 19. novembra 2022. Zdroj: TASR/Adriána Hudecová


„V studenom arktickom vzduchu sme v piatok a počas víkendu zaznamenali zrážky, ktoré boli predovšetkým v severnej polovici krajiny vo forme sneženia. Snehové vločky sa miestami objavili aj inde, avšak išlo len o symbolické sneženie, vytvoril sa maximálne poprašok,“ približuje SHMÚ.

Šumiac v sobotu 19. novembra 2022.
Šumiac v sobotu 19. novembra 2022. Zdroj: SHMÚ, Ján Margeta


Vyššie úhrny zrážok zaznamenali meteorológovia v severných okresoch a najmä vo vyšších polohách. Množstvo novonapadnutého snehu za uplynulé dni však ojedinele presiahlo desať centimetrov. V nižších polohách snežilo na nezamrznutú zem, preto snehová pokrývka zväčša nemala dlhú trvácnosť.

Anketa:
Aj ty si zažil/zažila cez víkend na Slovensku prvý tohtoročný sneh?
Áno.
Nie.
Áno.
35 %
202 Hlasov
Nie.
65 %
377 Hlasov


V nedeľu ráno namerali v Oravskej Lesnej 4 cm, v Liesku 5 cm, v Podolínci 4 cm, na popradskom letisku 2 cm, na Štrbskom Plese 5 cm, na Chopku 9 cm a na Lomnickom štíte 13 cm snehu. Na ostatných monitorovaných staniciach napadol poprašok nanajvýš do jedného centimetra.

Veľké Rovné (Javorníky) v sobotu 19. novembra 2022.
Veľké Rovné (Javorníky) v sobotu 19. novembra 2022. Zdroj: SHMÚ, Branislav Žilinčár
Domov
Zdieľať
Diskusia