Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
20. novembra 2022, 9:34
Čas čítania 0:46

Z ruských väzníc „zmizlo“ za 2 mesiace 23-tisíc odsúdencov. Regrutovali ich údajne wagnerovci

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Z ruských väzníc „zmizlo“ za 2 mesiace 23-tisíc odsúdencov. Regrutovali ich údajne wagnerovci
Zdroj: archív sociálnych sietí

V Rusku je evidovaných až 338-tisíc väzňov, z čoho je 10 % žien.

V Ruskej federácii sa počet väzňov znížil za dva mesiace o 23-tisíc, píše defence-ua, pričom tento krok majú mať na svedomí takzvaní „wagnerovci“, čo je súkromná vojenská spoločnosť. Táto redukcia väzňov sa pritom udiala bez akýchkoľvek amnestií či podobných oficialít.

O spomínaných počtoch svedčia aj oficiálne údaje Federálnej väzenskej služby Ruskej federácie. Na tie upozornila ruská opozičná publikácia Mediazon. Podľa nej bol doposiaľ najvyšší údaj o prepúšťaní väzňov 15-tisíc a pochádzal z roku 2015.

Číslo 23-tisíc sa zhoduje aj s informáciami ruských ochrancov ľudských práv. Tí odhadujú počet regrutovaných väzňov k wagnerovcom ku koncu októbra na 20-tisíc a k polovici novembra na viac ako 30-tisíc.

V Rusku sa pritom koncom leta mal začať proces mobilizácie aj medzi odsúdenými. 23-tisíc pravdepodobne regrutovaných väzňov by na fronte umožňovalo Rusku vytvorenie dvoch samostatných brigád, pričom jedna má okolo 12-tisíc bojovníkov.

7. marca 2022, 16:30 Čas čítania 6:14 Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú Kto sú vagnerovci, ktorých vraj Putin poslal zavraždiť prezidenta Zelenského? Šéfuje im neonacista, pravidlá vojny ich nezaujímajú

Ukrajinci očakávajú, že títo väzni budú použití ako divízia ľahkej pechoty. S ohľadom na súčasný zlý stav vo výcvikových strediskách budú vojaci zle vycvičení najmä s ručnými strelnými zbraňami.

Ich využitie v praxi očakávajú najmä na lineárne útoky alebo, naopak, na pozičnú stacionárnu obranu. V Rusku je oficiálne evidovaných približne 338-tisíc odsúdených, z čoho 10 percent tvoria ženy.

Domov
Zdieľať
Diskusia