Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták TASR
19. novembra 2022, 14:49
Čas čítania 0:50

AKTUALIZOVANÉ: Vláda nevyhovie novej požiadavke lekárov. Platí jej pôvodná ponuka

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2 100 lekárov.

Aktualizované: Vláda nesúhlasí s návrhom Lekárskeho odborového združenia navýšiť koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom na 0,03-násobok priemernej mzdy. Platí jej pôvodná ponuka, že základný plat atestovaného lekára s 10-ročnou praxou by mohol stúpnuť o 25 percent a atestovaného lekára s 20-ročnou praxou o 35 percent.

Lekárske odborové združenie súhlasí s ponukou vlády o dodatočnom navýšení platov lekárov. Žiada však navýšenie koeficientu za odpracované roky praxe na 0,03-násobok priemernej mzdy.

Šéf odborárov Peter Visolajský avizuje, že ak vláda podmienku prijme a predstaví riešenia ostatných požiadaviek, sú ochotní sa dohodnúť. Ponuka odborárov trvá do 30. novembra.

„LOZ ustupuje zo svojej požiadavky na 2,8-násobok priemernej mzdy pre atestovaného lekára a zároveň ustupuje aj zo svojej požiadavky na 1,7-násobok priemernej mzdy pre neatestovaného lekára,“ vyhlásil Visolajský. 

Odborári prijmú navýšenie, ktoré navrhla vláda. Ide o zvýšenie na 1,4-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve pre neatestovaného lekára a 2,5-násobok pre atestovaného lekára. Zároveň zdôraznili, že ide o jediný ústupok, ktorý sú lekárski odborári ochotní podstúpiť. Ak vláda dohodu neuzavrie, LOZ bude trvať na pôvodných požiadavkách. 

Najbližšie rokovanie vlády s lekárskymi odborármi sa má uskutočniť v pondelok o 10.00 h na Úrade vlády SR.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Stretnutie premiéra Eduarda Hegera a ďalších členov vlády so zástupcami LOZ (15.11).
Stretnutie premiéra Eduarda Hegera a ďalších členov vlády so zástupcami LOZ (15.11). Zdroj: TASR/Úrad vlády SR
Domov
Zdieľať
Diskusia