Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Slovenská sporiteľna.
17. novembra 2022, 11:00
Čas čítania 1:25
Sponzorovaný obsah

Čaká nás návrat celebrít z histórie? Umelá inteligencia dokázala vytvoriť autentickú repliku Jula Satinského

Čaká nás návrat celebrít z histórie? Umelá inteligencia dokázala vytvoriť autentickú repliku Jula Satinského
Zdroj: Slovenská sporiteľňa
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKÁ SPORITEĽŇA
Uložiť Uložené

Podkladový hlas nahrával Michal Hudák.

To, čo sa nám pred rokmi zdalo nemožné, je dnes vďaka umelej inteligencii realitou. Pred dvadsiatimi rokmi nás opustila jedna z najväčších osobností Slovenska – herec a komik Julo Satinský. Vtedy by asi nikomu nenapadlo, že o niekoľko rokov po smrti odovzdá posolstvá ďalšej generácii. Umelá inteligencia dokázala oživiť hlas Jula Satinského na detail presne. Vieš, ako je to možné?

Všetky repliky vznikali v uznávanej ukrajinskej spoločnosti Respeecher. Aby celý projekt mohol vzniknúť, bol potrebný súhlas Julovej rodiny a majiteľov jeho pôvodných nahrávok.

Najmodernejšiu Al technológiu sa na pozitívny účel rozhodla využiť Slovenská sporiteľňa ako prvá banka na Slovensku. V nových reklamných spotoch sa môžeš stretnúť s autentickým hlasom Jula Satinského, ktorý sa prihovára Slovákom a povzbudzuje ich počas najkrajších sviatkov v roku. Jeho posolstvá však nie sú zasadené do obdobia 90. rokov. Sú ušité na mieru pre dnešných ľudí, pričom si zachovávajú filozofiu a názory obľúbeného herca. Ide o slová, ktoré nestihol nikdy vysloviť. 

Umelá inteligencia sa učila zo Satinského nahrávok

Respeecher je ukrajinský startup, ktorý vytvoril aj hlas Dartha Vadera v minisérii Obi-Wan Kenobi, ako aj hlas postavy Lukea Skywalkera v The Mandalorian. Špecialitou startupu je vytváranie syntetického hlasu s využitím technológie deep learning, ktorá pracuje s neurónovou sieťou umelej inteligencie.

Táto spoločnosť dokáže naučiť počítač „rozprávať“ hlasom akejkoľvek osoby. Aby to fungovalo, je potrebných množstvo kvalitných nahrávok, ktoré zachytávajú jej originálny verbálny prejav. Podobne to bolo aj s Julovým hlasom, kde tvorcovia čerpali najmä z historických záznamov z 90. rokov. Vyselektovali 40 minút čistého zvukového záznamu, ktorým neskôr trénovali umelú inteligenciu na tento charakteristicky hlboký hlas.  

O emócie sa postaral Michal Hudák 

Umelá inteligencia má jednu veľkú nevýhodu – nedokáže napodobniť autentické ľudské emócie. Napriek tomu, že farba hlasu bola na nerozoznanie od originálu, bolo potrebné, aby do prejavu vniesol život iný človek. Ujal sa toho Michal Hudák, ktorý mal za úlohu nahrať repliky s čo najautentickejším tempom reči, intonáciou a frázovaním podobným Julovi.

Na Hudákovu nahrávku potom aplikovali výsledný produkt umelej inteligencie. Celý proces výroby trval sedem týždňov, pričom polovicu tohto času zabralo len samotné vzdelávanie počítača historickými nahrávkami. Výsledkom je 5 minút audio materiálu so Satinského hlasom, ktorý znie v novej kampani Slovenskej sporiteľne.

satinský
Zdroj: Jozef Uhliarik
Domov
Zdieľať
Diskusia