Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adrián Lukáč
13. novembra 2022, 21:35
Čas čítania 5:28

Formula 1: Zmŕtvychvstanie Mercedesu! Bláznivý brazílsky víkend ovládol Russell. Verstappen opäť kolidoval s Hamiltonom

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Formula 1: Zmŕtvychvstanie Mercedesu! Bláznivý brazílsky víkend ovládol Russell. Verstappen opäť kolidoval s Hamiltonom
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Senzačné double Mercedesu v Brazílii. Russell vyhral prvú Veľkú cenu v kariére.

Predposledný formulový víkend sezóny 2022 priniesol divákom strhujúce divadlo a obrovské prekvapenia. V Brazílii sa išiel šprintový formát, počas ktorého bola na programe kvalifikácia už v piatok, šprintové preteky v sobotu a samotná Veľká cena tradične v nedeľu. Kto čakal ďalšiu dominanciu Maxa Verstappena a jeho Red Bullu, zostal sklamaný, pretože úradujúci majster sveta nevyhral na Interlagose tentoraz nič. Navyše v poslednom kole pretekov odmietol tímový príkaz o prepustenie pozície Sergiovi Pérezovi a po deviatich rokoch pripomenul svojmu tímu neslávne známu kauzu Multi21. Poďme si víkend zhodnotiť postupne.

Senzačná pole position pre Magnussena a celý Haas

Piatková kvalifikácia sa konala v prechodných podmienkach, ktoré sú vždy zárukou drámy a premiešaného poradia. V Brazílii to v piatok platilo dvojnásobne. Prvé dve časti kvalifikácie žiadne veľké prekvapenie nepriniesli, no v záverečnej tretej šokoval celý svet formuly 1 Kevin Magnussen. Predpoveď počasia naznačovala, že piloti v Q3 stihnú odjazdiť len jedno merané kolo na pneumatikách do sucha a potom začne výrazne pršať.

A predpoveď sa nemýlila. Piloti stihli odjazdiť jedno kolo a šancu na zlepšenie svojich časov  všetkým zmaril Russell (Mercedes), ktorý v druhom kole vyšiel z trate a zahrabal sa v štrku, čím spôsobil červenú vlajku. Po reštarte už nebola šanca na zlepšenie, keďže začalo výrazne pršať a trať bola mokrá.

Ešte pred začiatkom Q3 sa však sformoval na konci boxovej uličky zástup najlepšej desiatky pilotov. Na jeho čele bol Magnussen, čo bol základ úspechu. Ako prvý mal najoptimálnejšie podmienky a najmenej mokrú trať a aj vďaka tomu si dokázal vyjazdiť senzačnú pole position na svojom Haase, ktorému v celkovom hodnotení patrí až ôsme miesto. Druhý skončil Verstappen (Red Bull) a tretí Russell (Mercedes). Smoliarom kvalifikácie bol Leclerc (Ferrari), ktorému ako jedinému obul tím intermediálky už na začiatok Q3.

Mercedesy v šprinte lietali, Red Bull so strategickou chybou

V sobotu Magnussen nemal proti rýchlejším monopostom na čele žiadnu šancu, a tak sa hrdina piatku podľa očakávaní prepadal dozadu už od úvodu šprintových pretekov. V 3. kole sa do vedenia dostal Verstappen, ktorého naháňal Russell. Spočiatku sa voľba Red Bullu obuť Verstappenovi stredne tvrdé pneumatiky javila ako dobré rozhodnutie, no v 11. kole začal v porovnaní s Russellom výrazne strácať. Niekoľko pokusov o útok dokázal Holanďan ubrániť, ale v 15. kole už bol na Russella prikrátky a prišiel o vedenie. Takmer okamžite sa začali na neho doťahovať aj tretí Sainz (Ferrari) so štvrtým Hamiltonom (Mercedes).

V 19. kole sa cez trápiaceho sa Verstappena dostal Sainz a o kolo neskôr aj Hamilton. Predpoklad Red Bullu, že mäkká zmes pneumatík nevydrží celých 24 kôl, sa napokon ukázal ako nesprávny, a tak sa úradujúci šampión musel uspokojiť len so štvrtým miestom. A keďže Sainza čakal trest +5 miest na štarte nedeľných pretekov za výmenu motora, Mercedes si výsledkom šprintu zabezpečil prvý rad na štarte prvýkrát v tejto sezóne.

Preteky ako na horskej dráhe, Russell s prvým víťazstvom v kariére

Ricciardo pokazil víkend Magnussenovi, Verstappen opäť kolidoval s Hamiltonom

Štart pretekov prebehol pre Russella najlepšie, ako mohol, mladý Brit mal výborný odpich, ujal sa vedenia a dokázal sa mierne odpútať od druhého Hamiltona. Radosť mu však pokazil Ricciardo (McLaren), ktorý v druhom sektore zozadu trafil Magnussena a po vzájomnej kolízii obaja vypadli už v prvom kole. Na trať bolo povolané safety car.

Reštart pretekov zvládol Russell perfektne a udržal si vedenie. Horšie chvíle však prežíval jeho tímový kolega. Na Hamiltona sa okamžite nalepil Verstappen, ktorý to na svojho minuloročného rivala skúsil v prvej zákrute po vonkajšku, no do druhej išiel na vnútrajšok mierne optimisticky a Hamilton mu zavrel dvere. Výsledkom tejto kolízie bolo zlomené predné krídlo Holanďana a trest +5 sekúnd od komisárov. Víťazom súboja sa však nestal nikto, keďže Hamilton prišiel o niekoľko pozícií. V rovnakom kole kolidoval aj Norris s Leclercom, na čo doplatil Monačan takisto so zlomeným predným krídlom a nútenou zastávkou v boxoch.

Hamilton letí dopredu, Mercedesy sú v čele

V prostrednom stinte pretekov sme boli svedkami neustáleho miešania poradia, keďže stratégie boli rôzne. Zatiaľ čo niektorí piloti absolvovali predikované dve zastávky v boxoch, iní sa rozhodli prezúvať až trikrát. Verstappen s Leclercom boli pre skorú prvú zastávku v boxoch nútení absolvovať až tri pit stopy, a tak sa museli neustále predierať poradím.

Na čele sa vedúci Russell vzďaľoval druhému Pérezovi a skvelé tempo strieborných šípov potvrdzoval aj Hamilton, ktorý letel dopredu. V 45. kole sa na obrovskú radosť tribún dostal sedemnásobný šampión pred Mexičana a prvýkrát v tejto sezóne si Mercedes išiel nielen za víťazstvom, ale aj za double.

Ďalšie safety car a záverečný šprint pre Mercedes

V 52. kole Norris odstavil pri trati svoj McLaren pre technickú poruchu a nasledovalo najskôr virtuálne safety car a o pár chvíľ neskôr aj ďalší výjazd normálneho safety caru. Čakal nás tak záverečný súboj o víťazstvo, o pódium aj o dôležité body do jazdeckého aj konštruktérskeho šampionátu.

Boj o víťazstvo veľa vzrušenia nepriniesol, keďže Russell nedal Hamiltonovi žiadnu šancu a po suverénnom výkone dokázal zvíťaziť a získať prvé víťazstvo pre Mercedes v sezóne. Stal sa tak 113. víťazom Veľkej ceny formuly 1. Hamilton zaostal o sekundu a pol za svojím tímovým kolegom a druhým miestom zabezpečil Mercedesu prvé double od Veľkej ceny Emilia Romagna 2020.

Pérez sa po reštarte na stredne tvrdých pneumatikách trápil a oproti pilotom na mäkkej zmesi nemal šancu. V priebehu troch kôl sa cez neho prehnali Sainz, Leclerc aj Alonso. V 67. kole uvoľnil cestu aj Verstappenovi, ktorý naháňal piateho Alonsa.

Formula 1
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson

Žiadna tímová réžia a opakovanie Multi21 v Red Bulle

Štvrtý Leclerc v záverečných kolách dožadoval od svojho tímu prepustenie tretej pozície od Sainza a všetci sme boli zvedaví, ako zareaguje tím, keďže Monačan bojuje o celkové druhé miesto v pohári jazdcov s Pérezom. Ferrari však túto výmenu pozícií zamietlo.

Tímovej réžie sa nedočkal ani Pérez v Red Bulle, no u červených býkov bola situácia o čosi komplikovanejšia. Inžinier informoval Verstappena, že ak sa mu do posledného kola nepodarí predbehnúť Alonsa, má prepustiť svoju pozíciu Pérezovi práve pre súboj o celkové druhé miesto. Jednotka Red Bullu však na túto vysielačku nereagovala a snažila sa dostihnúť Alonsa.

V záverečnom kole sa inžinier opäť pripomenul Verstappenovi, aby prepustil pozíciu v prospech tímového kolegu, no ten príkaz tímu odignoroval a prišiel do cieľa na šiestom mieste. Vo vysielačke sa ho inžinier pýtal, čo to malo znamenať, na čo podráždený Holanďan reagoval: „Už ma o to nežiadajte, dal som vám svoje dôvody.“

Pérez po pretekoch neskrýval hnev a vo vysielačke svojho kolegu nešetril, no Verstappen si aj po pretekoch stál za svojimi dôvodmi, prečo Mexičana nepustil pred seba, no tieto dôvody uviedol len tímu a pred novinármi ich špecifikovať nechcel. Zároveň však prisľúbil, že v Abú Zabí Pérezovi v boji o celkové druhé miesto pomôže, ak na to bude mať príležitosť.

Vzájomný vzťah pilotov Red Bullu tak dnes utrpel vážnu trhlinu a fanúšikom červených býkov pripomenul neslávne známu kauzu Multi21 z roku 2013, keď Vettel v Malajzii odmietol príkazy tímu držať pozíciu a predbehol tímového kolegu Webbera.

V Abú Zabí súboj o druhé miesto v oboch šampionátoch

Už o týždeň nás čaká Veľká cena Abú Zabí, ktorá je poslednou v sezóne 2022. Hoci je o víťazovi oboch šampionátov už rozhodnuté, stále je o čo bojovať. Súboj o druhú priečku v pohári jazdcov medzi Pérezom a Leclercom je maximálne vyrovnaný, obaja majú zhodne 290 bodov, a tak o vicemajstrovi rozhodne priamy súboj na trati.

V pohári konštruktérov má na druhej priečke Ferrari mierny náskok, ale forma Mercedesu z posledných dvoch pretekových víkendov naznačuje, že ešte nie je nič stratené a strieborné šípy budú bojovať až do konca.

Anketa:
Kto skončí na celkovom druhom mieste v pohári jazdcov?
Sergio Pérez
Charles Leclerc
Sergio Pérez
48 %
Charles Leclerc
52 %
Domov
Zdieľať
Diskusia