Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. novembra 2022, 10:36
Čas čítania 1:17

Umelecká zbierka spoluzakladateľa Microsoftu sa predala za rekordnú miliardu dolárov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Allen sa podľa vzoru biznisového partnera Billa Gatesa zaviazal venovať polovicu majetku charite. 💰

Maľby a sochy z umeleckej zbierky zosnulého spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Paula Allena sa v New Yorku v rámci dražby predali za rekordnú miliardu dolárov. Oznámil to aukčný dom Christie’s.

Za rekordné sumy sa vydražili aj diela van Gogha, Cézanna, Gauguina, Seurata či Klimta. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AFP.


Za celkovo najvyššiu sumu bol včera vydražený obraz Tri modely od francúzskeho maliara Georgea Seurata z roku 1888. Ide o známe dielo namaľované technikou pointilizmu, ktorého cena sa vrátane poplatkov aukčnému domu vyšplhala na 150 miliónov dolárov.


V stredu sa dražilo len 60 zo 150 diel Allenovej zbierky, pričom zvyšné umelecké diela pôjdu do aukcie dnes. Napriek tomu už stredajšia vydražená suma presiahla rekord, ktorý doposiaľ držala umelecká zbierka Mackloweovcov, pomenovaná po bohatom newyorskom manželskom páre. Tá sa na jar predala v konkurenčnej aukčnej sieni Sotheby’s za 922 miliónov dolárov.

Celý výťažok z dražby poputuje na charitu

Za takmer 140 miliónov dolárov sa na stredajšej akcii vydražil obraz francúzskeho maliara Paula Cézanna s názvom Hora Sainte-Victoire. Suma predstavuje takmer dvojnásobok doteraz najdrahšie vydraženého diela spomínaného umelca.


Stosedemnásť miliónov dolárov znie ďalšia rekordná suma, za ktorú sa predal obraz holandského maliara Vincenta van Gogha s názvom Cyprusový sad, ktorý sa tak zároveň stal jeho dosiaľ najdrahšie vydraženým dielom.

Anketa:
Poznáš niektoré z predaných diel?
Áno
Nie
Áno
54 %
Nie
46 %

Hranicu 100 miliónov dolárov prekonala aj maľba francúzskeho postimpresionistického maliara Paula Gauguina s názvom Materstvo II patriaca do jeho tzv. tahitského obdobia či obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta Brezový les.


Paul Allen zbohatol po tom, ako v roku 1975 spolu s Billom Gatesom založil Microsoft. Allen zo spoločnosti odišiel v roku 1983 pre zdravotné problémy aj zhoršujúci sa vzťah s Gatesom, ktorý Microsoftu šéfoval až do roku 2000.

Paul Allen a Bill Gates
Zdroj: Getty Images/Ann E. Yow-Dyson


Svoju umeleckú zbierku Allen počas svojho života prepožičiaval rôznym galériám. Napriek napätému vzťahu s Gatesom bol Allen signatárom jeho filantropickej kampane Giving Pledge. V rámci tejto iniciatívy veľmi bohatí ľudia sľubujú, že prinajmenšom polovicu svojho majetku venujú charite, kam poputuje aj zisk z aktuálnej dražby.

Domov
Zdieľať
Diskusia