Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
9. novembra 2022, 16:32
Čas čítania 0:33

Maďari ušetria na zemiakoch a vajciach. Zastropovali im ceny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Maďarská vláda schválila zastropovanie cien ďalších základných surovín. Podľa premiéra Gulyása je problémom inflácia spôsobená sankciami voči Rusku.

Maďarská vláda rozšírila okruh šiestich druhov základných potravín so zastropovanými cenami o čerstvé vajcia a konzumné zemiaky. Oznámil to v stredu šéf úradu predsedu vlády Gergely Gulyás.

 

„Najväčším problémom je inflácia spôsobená sankciami voči Rusku,“ povedal Gulyás, podľa ktorého ceny potravín rastú aj pre ceny energií.

Maďari mali od 1. februára 2021 regulované ceny mäsa, múky, mlieka a ďalších základných potravín. Premiér Viktor Orbán vtedy povedal, že ceny základných potravín treba vrátiť na úroveň z minulého roka.

Obchody musia o regulovaných cenách zákazníkov infomovať vládou určenou formou. Za nedodržanie tohto nariadenia a regulovaných cien hrozia predajcom vysoké sankcie, ale aj zatvorenie prevádzok.

Maďarská vláda na konci roka 2021 nariadila aj úradnú cenu pohonných látok vo výške 1,19 eura za liter. V súčasnosti však regulované ceny môžu využívať už iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.

Anketa:
Privítali by ste cenový strop na potraviny a pohonné látky aj na Slovensku? 
Áno.
Nie.
Nezáleží mi na tom.
Áno.
74 %
Nie.
21 %
Nezáleží mi na tom.
5 %
Domov
Zdieľať
Diskusia