Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. novembra 2022, 8:17
Čas čítania 0:55

Podľa Kaczyńského môžu za málo pôrodov v Poľsku ženy alkoholičky. Závislosti vraj prepadnú 10-krát rýchlejšie ako muži

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pôrodnosť v Poľsku je na úrovni 1,3 dieťaťa na jednu ženu.

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński tvrdí, že dôvodom nízkej pôrodnosti v Poľsku je alkoholizmus mladých žien. Spomenul aj to, že sú viac ako muži náchylné stať sa alkoholičkami.

Podľa The Guardian uviedol kontroverzné tvrdenia počas slávnostného otvorenia lodného kanála na rieke Visla. 

Bezdetný pravicový politik povedal: „Ak bude pokračovať stav, že ženy vo veku do 25 rokov pijú rovnako veľa ako ich mužskí rovesníci, nebudú sa tu rodiť žiadne deti. (...) Na to, aby sa stal muž alkoholikom, musí nadmerne piť v priemere 20 rokov... zatiaľ čo žena len 2,“ načrtol bizarnú teóriu.

Opoziční politici a predstavitelia občianskej spoločnosti tvrdenia konzervatívneho politika odsúdili ako nepodložené, zastaralé a patriarchálne. Jarosław Kaczyński argumentoval tým, že má informácie od lekára, ktorému sa „podarilo vyliečiť tretinu alkoholických pacientov, ale žiadnu ženu“.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Opozičná politička Joanna Scheuring-Wielgusová odmietla komentáre ako „nezmysel“ a Kaczyńského označila za „patriarchálneho páprdu“. „Samozrejme, mohli by sme sa na tom smiať a robiť z toho memečka, ale je to vážna a tragická vec,“ povedala v pondelok novinárom.

Podľa expertov je nízka pôrodnosť u našich severných susedov spôsobená finančnou neistotou, ktorou trpia mnohé poľské rodiny, ako aj strachom z obmedzení potratov, ktoré zaviedla práve Kaczyńského strana. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že súčasná pôrodnosť je niečo vyše 1,3 dieťaťa na jednu ženu – čo je nielen pod priemerom EÚ, ale aj pod hranicou generačnej výmeny.

Domov
Zdieľať
Diskusia