Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. novembra 2022, 20:13
Čas čítania 1:02

El Chapo a ostatní narkobaróni sa dočkajú múzea. Nemá oslavovať drogy a zločin, ale šíriť osvetu

Kategória:
News
Uložiť Uložené
El Chapo a ostatní narkobaróni sa dočkajú múzea. Nemá oslavovať drogy a zločin, ale šíriť osvetu
Zdroj: Getty Images/NurPhoto/Corbis New

Expozícia má obsahovať aj voskové figuríny najznámejších narkobarónov v životnej veľkosti.

Starosta rodného mesta Joaquína „El Chapo“ Guzmána v mexickom štáte Sinaloa plánuje otvoriť múzeum drogových barónov. Obec Badiraguato sa tak podľa Vice dočká priestoru, ktorý podrobne predstaví históriu aj osudy čelných predstaviteľov nelegálneho trhu s drogami.

Starosta José Paz López prisľúbil, že návštevníci sa môžu tešiť na expozície o všetkých hlavných drogových bosoch z kartelu Sinaloa vrátane Ismaela „El Mayo“ Zambadu a Rafaela Caro Quinteru. „Nemôžeme poprieť históriu tohto mesta. Nemali by sme sa báť múzea obchodovania s drogami. Práve naopak, mestu to prinesie ekonomický prospech,“ prezradil starosta médiám.

El Chapo, El Mayo a Caro Quintero vybudovali kriminálne impériá vďaka výrobe a pašovaniu kokaínu, marihuany, pervitínu, heroínu a fentanylu. V regióne Sinaloa stále nájdeš plantáže na pestovanie konope, ako aj laboratóriá na výrobu heroínu, pervitínu a fentanylu.

24. februára 2024, 9:30 Čas čítania 6:55 Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor)

Návštevníci múzea si budú môcť prezrieť rekvizity ako zbrane, oblečenie a vozidlá od hlavných vodcov kartelu Sinaloa. Súčasťou expozície budú aj voskové figuríny v skutočnej veľkosti. Napriek obavám z glorifikácie drogového biznisu, má miesto slúžiť na vzdelávanie. V múzeu bude expozícia o ich výrobe a škodlivosti. José Paz López tvrdí, že mesto Badiraguato sa chce týmto krokom definitívne zbaviť stigmy „narkomesta“.

Hlavné mesto krajiny Mexico City už z iniciatívy mexickej armády podobné múzeum otvorilo. Nachádza sa v ňom veľká zbierka predmetov zabavených popredným drogovým barónom vrátane diamantmi posiateho revolveru Colt 45 s vyrazenými iniciálami El Chapa, ktorý bol skonfiškovaný počas jeho zatknutia v roku 2016.

Domov
Zdieľať
Diskusia