Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
5. novembra 2022, 8:27
Čas čítania 0:56

Rusko chce Ukrajinu nalákať do zákopovej vojny. Putin vyzýva obyvateľov Chersonu, aby opustili svoje byty

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Rusko chce Ukrajinu nalákať do zákopovej vojny. Putin vyzýva obyvateľov Chersonu, aby opustili svoje byty
Zdroj: TASR/AP

Na evakuáciu vyzval aj Vladimir Putin. Ruské sily sa pravdepodobne pripravujú na boje proti ukrajinskej armáde priamo v uliciach.

Ruská armáda sa zrejme pripravuje na intenzívne boje v mestskom prostredí Chersonu. Jej vojaci nútia ukrajinských civilistov odísť zo svojich bytov v okupovanom hlavnom meste Chersonskej oblasti. Podľa miestnych sa do nich následne sami sťahujú. Ruské úrady v obsadenom meste na brehu Dnepra naliehajú na ukrajinských civilistov, aby svoje bydlisko opustili.

Ruskí vojaci údajne chodia tiež od dverí k dverám, kontrolujú vlastnícke zmluvy a nútia obyvateľov okamžite odísť, ak nevedia dokázať vlastníctvo bytu. Podľa miestneho obyvateľa Konstantina „je jasné, že sa pripravujú na boje proti ukrajinskej armáde vnútri mesta“.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa The Guardian varoval, že civilisti stále žijúci v ukrajinskej provincii Cherson, o ktorej Rusko v septembri vyhlásilo, že ju anektovalo, musia byť „evakuovaní“ z konfliktnej zóny.


Informácie o stratégii ruských vojakoch rozmiestňujúcich sa po celom Chersone naznačujú, že Rusko sa pripravuje na intenzívne boje v mestskom prostredí, pričom očakáva úspešný ukrajinský postup. Ukrajinské ostreľovanie už z taktických dôvodov odrezalo od zásobovania a potravín. Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov zopakoval výzvy civilistom, aby odišli na druhý breh rieky. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že Rusi chcú do mesta ukrajinskú armádu vlákať a viesť proti nej „zákopovú vojnu“. Ruské pokusy presvedčiť civilistov, aby sa presunuli hlbšie na územie kontrolované Rusmi, označil za „divadlo“. Cherson je dnes najväčšia mestská oblasť na Ukrajine pod ruskou okupáciou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia