Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
4. novembra 2022, 18:51
Čas čítania 0:45

Ženy na Slovensku oddnes pracujú až do konca roka zadarmo

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Jedno „ženské euro“ má hodnotu 85 centov.

Dnes si pripomíname Deň rovnosti v odmeňovaní žien a mužov. Aj keď Slovensko zaznamenalo oproti minulému roku zlepšenie o takmer dva týždne, ženy sú stále platené horšie ako muži na rovnakých pracovných pozíciách.  

Inštitút pre výskum práce a rodiny zverejnil dáta, v ktorých sa potvrdilo, že ženy sú na Slovensku stále platené „ženským eurom“. To znamená, že z jedného eura, ktoré zarobia muži, dostanú ženy 84,2 centa.

Dáta z roku 2020 naznačujú zlepšenie v prekonávaní platového rozdielu medzi mužmi a ženami. Inštitút zároveň upozorňuje, že ide o údaje z roku, keď prepukla pandémia koronavírusu. Počas nej poskytovala vláda zamestnancom cez zamestnávateľov rôzne bonusy a odmeny, čo sa odrazilo aj v týchto štatistikách. 

22. októbra 2020, 21:54 Čas čítania 0:43 Ženy na Slovensku od dnešného dňa pracujú „zadarmo" až do konca roka. Zarobia skoro o 20 percent menej ako muži Ženy na Slovensku od dnešného dňa pracujú „zadarmo" až do konca roka. Zarobia skoro o 20 percent menej ako muži

Podľa Štatistického úradu SR bol v roku 2021 rozdiel medzi mužmi a ženami v priemerných nominálnych mesačných zárobkoch 17,9 %.

„Ženy zarobili o 275 eur menej (muži v priemere zarábali 1 539 eur a ženy 1 264 eur), čiže podľa toho sa rozdiel v mesačných mzdách nezmenil, čo môže naznačovať, že nejde o trend zlepšovania, ale skôr stagnácie v riešení príjmových rozdielov medzi ženami a mužmi,“ uvádza analytik a výskumník národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie Andrej Kuruc.

Domov
Zdieľať
Diskusia