Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2022, 11:06
Čas čítania 1:08
Tomáš Šusták TASR

Wales žiada fanúšikov Harryho Pottera, aby na Dobbyho hrobe nenechávali ponožky

NEWS HARRY POTTER SPRÁVY ZO SVETA VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Ako miesto Dobbyho posledného odpočinku túto pláž ročne navštívi až 75 000 ľudí.

Waleské úrady žiadajú návštevníkov pláže Freshwater West, aby prestali nechávať ponožky na Dobbyho pomyselnom hrobe. Úrady sa odvolávajú na ohrozenie tamojšieho ekosystému, informuje The Washington Post

Pláž Freshwater West bola kulisou pre scénu zachytávajúcu vo filme Harry Potter a Dary smrti Dobbyho posledné chvíle. Miesto, ktoré Dobby pri poslednom výdychu opísal ako „také krásne miesto, kde sa dá byť s priateľmi“, dnes označujú pomaľované skaly a drevený kríž. 

Fanúšikovia k tomuto hrobu na pláži prinášajú pomaľované kamienky, ale aj hromady ponožiek a iných odevov, ktoré vo filme domácim škriatkom ako Dobby pomohli získať slobodu z nevoľníckeho života.

Podľa ekológov, ktorí oblasť skúmali v rámci osemmesačnej revízie, by však toto hromadenie cudzorodých predmetov mohlo poškodiť ekosystém pláže.

Úrady pôvodne zvažovali zbúrať pamätník, po dlhšom zvažovaní však minulý týždeň padlo rozhodnutie o zachovaní hrobu. Podmienkou však je, aby pri uctení si pamiatky Dobbyho nezanechali na pláži po sebe žiadne predmety.

Populárny Dobby 

Ako miesto Dobbyho posledného odpočinku túto pláž ročne navštívi približne 75 000 ľudí, ktorí často prekračujú kapacitu a niekedy po sebe zanechávajú predmety ako prejav sympatií či pocty románovej postave.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

The Washington Post pripomenul, že Dobby bol u čitateľov čarodejníckej ságy taký obľúbený, že autorka J. K. Rowlingová sa ospravedlnila za to, že ho nechala zomrieť: malý ušatý škriatok zomrel, keď po ňom Bellatrix Lestrangová hodila nôž, kým sa snažil dostať Harryho a jeho kamarátov do bezpečia.


Na potenciálnych návštevníkov pláže Freshwater West sa v stredu obrátila aj komunita Wizarding World združujúca potterovských fanúšikov, ktorá vyzvala muklov – ľudí bez čarodejníckeho pôvodu a bez vrodených čarodejníckych schopností –, aby pri uctení si pamiatky domáceho škriatka Dobbyho nezanechali na pláži po sebe žiadne predmety.

Domov
Zdieľať
Diskusia