Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. novembra 2022 o 19:08
Čas čítania 0:41

Ruský súd pokutoval Wikimediu za obsah týkajúci sa vojny na Ukrajine. Zaplatiť má 2 milióny rubľov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Dôvodom sú heslá súvisiace s ofenzívou ruských síl na Ukrajine.

Ruský súd udelil v utorok pokutu dva milióny rubľov, v prepočte 33 019 eur, organizácii Wikimedia Foundation. Tá prevádzkuje internetovú encyklopédiu s otvoreným obsahom Wikipedia. 


Vladimir Medejko, riaditeľ ruskej pobočky Wikimedie so sídlom v Moskve, povedal, že rozhodnutie súdu napadnú. Dodal, že dané články z Wikipedie „nikto neodstráni“.„Nemyslím si, že nadácia Wikimedia pokutu zaplatí,“ dodal. 


Moskovský súd tento rok uložil Wikimedii pokutu vo výške piatich miliónov rubľov, teda 89-tisíc eur, za to, že odmietla odstrániť údajné dezinformácie v ruskojazyčných článkoch na Wikipedii o konflikte na Ukrajine vrátane jarného masakra civilistov v Buči.


Invázia Kremľa na Ukrajine spôsobila ďalšie obmedzovanie slobody prejavu a médií v krajine a vyvolala odchod nezávislých ruských novinárov. V Rusku platí zákaz kritizovať vojenskú operáciu na Ukrajine. Nazývanie operácie ruských síl „vojnou“ či „inváziou“ je nezákonné.


Ruskí predstavitelia udelili vysoké pokuty v súvislosti s informovaním o ukrajinskom konflikte aj ďalším západným spoločnostiam vrátane Googlu či Telegramu. V júli uložil súd v Moskve Googlu pokutu 21 miliárd rubľov, 364 miliónov dolárov, za to, že neodstránil obsah týkajúci sa ofenzívy na Ukrajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia