Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
31. októbra 2022, 6:40
Čas čítania 1:08

Šéfka odboru volieb: Spojené voľby nám nič neušetrili, komisie museli dostať dvojnásobné odmeny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

O ušetrení finančných prostriedkov sa nedá hovoriť.

Na spojení komunálnych a župných volieb sme nič neušetrili, skonštatovala šéfka odboru volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra Eva Chmelová. 


„Nemyslím si, že možno hovoriť o nejakej úspore finančných prostriedkov,“ povedala na nedeľnej tlačovej konferencii Chmelová. Ušetriť sa štátu nepodarilo, pretože sa hlasovalo špeciálnym spôsobom a členom okrskových volebných komisií bolo potrebné zaplatiť dvojnásobné odmeny v porovnaní s obyčajnými voľbami.

„Odmena členov okrskových volebných komisií tvorila dvojnásobok odmeny, ako tomu bolo pri obyčajných voľbách,“ pripomenula s tým, že pokiaľ ide o celkový rozpočet na voľby, skutočné finančné čerpanie budú vedieť až po vyúčtovaní volieb.

Úsporu z hľadiska polície vidí pozitívne viceprezident polície Damián Imre. Nepriame výdavky spojené s organizáciou volieb sú podľa neho obrovské. Polícia na voľby nasadila viac ako 4-tisíc policajtov, no keďže takéto množstvo policajtov netreba nasadzovať znovu na krajských či komunálnych voľbách, štát značne ušetril.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván

Komunálne voľby stratili 2,5 percenta voličov

Účasť v sobotných voľbách do VÚC, známych ako voľby županov, bola o 14 percent vyššia ako pred poslednými krajskými voľbami v roku 2017, keď účasť dosiahla 29,75 percenta. V komunálnych voľbách prišlo oproti roku 2018 voliť menej ľudí, ide o pokles o 2,5 percenta. Skonštatoval to šéf štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.


„V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov ide o nárast o viac ako 14 percent. Pri posledných voľbách bola účasť 29,75 percenta,“ skonštatoval na nedeľnej tlačovej konferencii Orosz.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Na tomto základe možno konštatovať, že jeden z hlavných účelov, ktorý smeroval k tomu, aby sa voľby do orgánov územnej samosprávy konali v jeden deň, sa naplnil,“ dodal.


Volebná účasť v sobotných voľbách do VÚC dosiahla 43,74 %, voliť prišlo 1 951 522 voličov. Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 46,19 percenta. Na týchto voľbách sa zúčastnilo 2 059 800 voličov.

Domov
Zdieľať
Diskusia