Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
25. októbra 2022, 16:12
Čas čítania 1:04

Nový britský premiér Rishi Sunak má viac peňazí ako kráľ Karol III., ktorý ho dnes vymenoval do funkcie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Obyvatelia Británie majú strach, že nový britský premiér neporozumie problémom obyčajných ľudí. Jeho majetok sa odhaduje na takmer miliardu eur.

Britský kráľ Karol III. v utorok vymenoval Rishiho Sunaka za nového premiéra. Sunak sa stal 57. premiérom v dejinách Británie – a tretím v priebehu necelých dvoch mesiacov.

Je prvým príslušníkom etnickej menšiny, ktorý prevzal tento úrad, a vo veku 42 rokov sa stal najmladším premiérom v Británii za uplynulé dve storočia.

Vo svojom prejave spomenul, že Veľká Británia čelí „hlbokej politickej kríze“. Poukázal na to, že k tomu prispievajú predovšetkým dôsledky pandémie ochorenia covid-19 a ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Prisľúbil, že hlavným programom jeho vlády bude hospodárska stabilita, a prihlásil sa k programovému vyhláseniu konzervatívnej vlády, ktorá vznikla po parlamentných voľbách v roku 2019. Chce podľa vlastných slov podporovať zdravotníctvo, školstvo a ozbrojené sily, zaistiť bezpečnosť na uliciach, chrániť hranice a tiež životné prostredie.

Rishi Sunak.
Rishi Sunak. Zdroj: TASR- Aaron Chown

Rishi Sunak bol protikandidátom Liz Trussovej vo voľbách o vedenie Konzervatívnej strany. Napriek tomu, že prehral, vláda Liz Trussovej trvala iba 45 dní a Rishi Sunak sa postavil na čelo strany a zároveň sa stal premiérom, ktorého britské bulvárne plátky prezývajú Rishi Rich, čím odkazujú na film o najbohatšom chlapcovi na svete.

Rishiho Sunaka zaradili do rebríčka  Sunday Times Rich List medzi najbohatších ľudí vo Veľkej Británii. Portál Newsweek odhaduje, že Sunak je spolu s manželkou bohatší ako kráľ Karol III.

Rishi Sunak má korene v Juhovýchodnej Ázii. Študoval na najprestížnejších školách a univerzitách a zbohatnúť sa mu podarilo ako manažérovi hedgového fondu. Jeho manželka Akshata Murthy je dcérou indického miliardára Narayana Murthyho, vlastní akcie spoločnosti Infosys a riadila vlastnú módnu značku. Ich spoločný majetok sa odhaduje na 816 miliónov eur

Podľa britských médií vyvoláva bohatstvo nového britského premiéra znepokojenie, či nie je až priveľmi bohatý. 

Anketa:
Vydrží nový premiér dlhšie ako jeho predchodkyňa?
Áno.
Nie.
Neviem sa vyjadriť.
Áno.
77 %
Nie.
13 %
Neviem sa vyjadriť.
10 %
Domov
Zdieľať
Diskusia