Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
25. októbra 2022 o 8:12
Čas čítania 0:43

Použitie špinavej bomby: Rusko obviňuje Ukrajinu, západné krajiny a USA to označujú za pokus o zvýšenie napätia

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Rusko chce Ukrajinu obviniť aj na Bezpečnostnej rade OSN.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu obvinil Ukrajinu z možného použitia špinavej bomby, keď v nedeľu hovoril o Ukrajine s rezortnými kolegami z viacerých krajín NATO, informuje TASR. Západné štáty a USA však tieto tvrdenia odmietli. Uvádzajú, že Moskva nimi chce iba eskalovať konflikt na Ukrajine. Rusko by za použitie špinavej bomby nieslo následky, vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Rusko sa odmietnutiu zo strany západných krajín bráni. Dnes 25. októbra plánuje na Bezpečnostnej rade OSN vzniesť voči Ukrajine oficiálne obvinenie. „Použitie špinavej bomby kyjevským režimom budeme vnímať ako čin jadrového terorizmu,“ napísal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v liste, ktorý zaslal generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zo snahy použiť špinavú bombu obvinil Rusko. Tvrdí, že tento útok plánujú previesť preto, aby mohli prstom ukázať na Ukrajinu. 

Špinavá bomba sa od jadrovej líši tým, že nedochádza k jadrovému výbuchu. Jej cieľom je kontaminovať oblasť rádioaktívnym materiálom.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu nedávno skontrolovala jedno z dvoch jadrových zariadení na Ukrajine. V kontexte ruských obvinení s vývojom špinavej bomby nenašla nič zakázané ani podozrivé, uvádza BBC.

Anketa:
Počul si už výraz špinavá bomba?
Áno, je mi známy a viem, čo znamená.
Áno, ale nevedel som, o čo ide.
Počujem to prvýkrát.
Áno, je mi známy a viem, čo znamená.
35 %
Áno, ale nevedel som, o čo ide.
18 %
Počujem to prvýkrát.
47 %
Domov
Zdieľať
Diskusia