Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
24. októbra 2022, 7:34
Čas čítania 1:00

Ukrajina chce podľa Ruska použiť špinavú bombu ako provokáciu. Zelenskyj to odmieta, celé to vraj pripravila Moskva

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajina navyše nevlastní žiadne jadrové zbrane.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu tvrdí, že sa obáva „ďalšej možnej provokácie“ zo strany Ukrajiny, ktorá by vraj mohla použiť tzv. špinavú bombu. Týmto pojmom sa označuje rádiologická zbraň, ktorá po výbuchu spôsobuje zamorenie územia rádioaktívnymi látkami.

Svoje obavy vyjadril Šojgu počas telefonátu s francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom, s ktorým hovorili aj o Ukrajine. „Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii,“ uviedol rezort obrany vo vyhlásení.

šojgu
Zdroj: TASR/AP

Neskôr v nedeľu ruské ministerstvo uviedlo, že Šojgu telefonoval aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom a britským ministrom obrany Benom Wallaceom. Aj počas týchto telefonátov Šojgu podľa rezortu vyjadril rovnaké „obavy z možnej provokácie zo strany Ukrajiny“. Rusko však nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby.

Ukrajina použitie špinavej bomby odmieta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol v nedeľu tvrdenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, že Kyjev pripravuje použitie tzv. špinavej bomby. Za „priehľadne falošné“ ich medzitým označil Washington. Ukrajina navyše nevlastní žiadne jadrové zbrane.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Ak Rusko zavolá a povie, že Ukrajina údajne niečo pripravuje, znamená to jedno: Rusko to všetko už pripravilo,“ vyhlásil Zelenskyj v príhovore vo videu na sociálnych sieťach. Svet by podľa neho mal reagovať „čo najtvrdšie“.

Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP

Britské ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie, podľa ktorého šéf rezortu Ben Wallace odmietol tvrdenia, že západné krajiny sa snažia pomôcť Ukrajine vystupňovať konflikt.

„Odmietame správy o priehľadne falošných tvrdeniach ministra Šojgua, že Ukrajina sa pripravuje použiť špinavú bombu na svojom vlastnom území,“ uviedla hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť USA. „Svet by odhalil pokus využiť toto tvrdenie ako zámienku na eskaláciu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia