Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
21. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 10:30

Jana prekonala rakovinu prsníka: Dcéra sa najviac bála, že zomriem doma, ona ostane sama a nebude vedieť, čo má robiť (Rozhovor)

Kategória:
Rozhovory
Uložiť Uložené

Jana pracovala ako policajná vyšetrovateľka a ako kontrolórka v poisťovni. V roku 2020 jej diagnostikovali rakovinu, o svojich skúsenostiach otvorene hovorí na Instagrame.

Nebuď ako Jana, skontroluj si „didky“. Aj takýmito statusmi Jana Šišková motivuje svojich sledovateľov, aby sa starali o svoje zdravie a robili si samovyšetrenie prsníkov. Jana prešla liečbou rakoviny prsníka dvakrát.

Keď sa jej po prvom roku vrátila, podstúpila mastektómiu, teda odstránenie prsníka. Napriek 2,5-ročnému obdobiu bolestí, únavy a občas až nechute do života prichádza do redakcie s úsmevom. Vraví, že úsmevom a humorom prekrýva bolesť a nervozitu, ak by mohla ľuďom odkázať len jednu vec, tak to je pravidelná prevencia.

Janin príbeh je súčasťou našej série rozhovorov o živote s rakovinou. Rozprávame sa s ľuďmi, ktorých z ničoho nič prekvapilo onkologické ochorenie a zmenilo im život. Klikni sem, ak chceš ďalšie časti série. Podobný obsah môžeme tvoriť len s podporou našich čitateľov, pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty.

Jana Šišková
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Liečbu rakoviny ste ukončili v lete. Ako sa dnes máte?

Unavene, tak by som zhodnotila celé to obdobie 2,5 roka. Momentálne som v tzv. remisii, čiže výsledky vyšetrení po dokončení liečby boli v poriadku, ochorenie je pod kontrolou.

Aký bol váš prístup k preventívnym prehliadkam a samovyšetreniu v minulosti?

Nerobila som si samovyšetrenia. To sa dnes aj snažím povedať ľuďom, že to má veľký význam. Keby som si robila samovyšetrenia s tými poznatkami, ktoré dnes mám, určite by som na to vedela prísť už o niekoľko mesiacov skôr. Neviem určiť, či by to malo nejaký zásadný vplyv, ale štatisticky platí, že čím skôr sa na to príde, tým je liečba úspešnejšia.

24. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 9:58 Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor)

Na preventívne prehliadky som chodila každý rok, vynechala som len jeden rok predtým, než ma diagnostikovali. Riešila som problémy s platničkami a zvyšok tela šiel úplne do úzadia. Hrčku som si našla necelý rok po operácii chrbta.


Zmenilo sa to po tom, čo vám ochorenie zistili?U mňa sa postoj určite zmenil a snažím sa apelovať aj na všetky moje kamarátky a na mojich sledovateľov na Instagrame. Samovyšetrenie má naozaj význam.

Rakovinu prsníka si často predstavujeme ako hrčku, avšak na prsníku sa môže prejaviť napríklad ako stvrdnuté miesto, priehlbinky, poškodenie bradavky (chrastička), začervenanie, pálenie alebo bolestivosť, výtok z bradavky, zmeny na pokožke, hrčka v prsníku, pazuche, v kľúčnej jamke, rastúca žila, vtiahnutá bradavka, nový tvar/veľkosť prsníka, „pomarančová“ koža (celulitída), výskyt rôznych podkožných útvarov. Tým, že svoje prsia poznáme, takúto zmenu spozorujeme.

Aj u seba som si totiž najprv všimla zmenu na pokožke, ale nenapadlo mi, že by to mohla byť rakovina.

Október je mesiacom boja proti rakovine prsníkov. Klikni sem pre prehľadný článok o gynekologických preventívnych prehliadkach spolu s návodom na samovyšetrenie prsníkov.


Rakovinu prsníka vám diagnostikovali, keď ste mali 38 rokov. Našli ste si hrčku pri obliekaní, šli k lekárovi a ten vám oznámil, že je to rakovina. Aká bola vaša prvotná reakcia?Ja som šla rovno na sono a lekár mi hneď po ňom povedal, že mám rakovinu prsníka. Bola som v takom šoku, že ma emocionálne „vyplo“. Nič som necítila, nevnímala som, čo sa deje, v myšlienkach som rovno videla prestrihy z filmov: holá hlava, chemoterapia a podobne.

16. februára 2022, 14:30 Čas čítania 5:11 Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne Prvá prehliadka u gynekologičky: bude to bolieť a mám sa oholiť? Lekárka prezradila, ako sa pripraviť tak, aby to nebolo trápne

To, koľko času uplynie medzi stanovením diagnózy a začiatkom liečby, ovplyvňuje veľa faktorov, napríklad aj to, kedy dostanete termín na vyšetrenie či idete k onkológovi alebo ku gynekológovi a podobne. Vy ste boli u gynekológa chirurga, ktorý nádory aj operuje. Urýchlilo to proces?Lekár, ktorý mi robil sono, mi zhruba do týždňa a pol naplánoval operáciu na odstránenie nádoru.

Vybral mi tiež osem uzlín a odobrané tkanivo šlo na histológiu. Zistilo sa, že už som mala metastázy, teda rakovina sa šírila aj do uzlín, a zistili aj presný druh nádoru. S týmto nálezom som šla do onkologického ústavu, kde som dostala liečbu.

Akú liečbu vám predpísali?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123472 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako dlho trvala liečba.
  • Ako zvládla Jana správu, že sa jej mesiac po ukončení prvej liečby rakovina vrátila.
  • Aké sú vedľajšie účinky chemoterapie.
  • V čom prakticky liečba ovplyvnila jej život.
  • Ako prijala svoje nové telo a či ešte vníma, že nemá prsník.
  • Ako sa o smrteľnej chorobe rozprávala so svojou malou dcérou.
Domov
Zdieľať
Diskusia