Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
17. októbra 2022, 20:01
Čas čítania 1:28

TOP 3 v pondelok: Streľba v Bratislave bol teroristický útok, v Ázii zúri najhorší variant covidu a možná vakcína proti rakovine

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené
TOP 3 v pondelok: Streľba v Bratislave bol teroristický útok, v Ázii zúri najhorší variant covidu a možná vakcína proti rakovine
Zdroj: Refresher

Tieto udalosti by ti nemali uniknúť.

Vakcínu proti rakovine by mohli predstaviť do roku 2030

Vakcíny proti rakovine by mohli byť dostupné pre verejnosť koncom tohto desaťročia. Povedali to zakladatelia BioNTechu, biotechnologickej firmy, ktorá sa zameriava na vývoj nových liečiv a vakcín založených na mRNA.

Vedie ju manželský pár Uğur Şahin a Özlem Türeciová a zaznamenali obrovský úspech pri vývoji vakcíny proti covidu. Vravia, že práve princíp, ktorý využili v spolupráci s firmou Pfizer na vývoj vakcíny proti covidu, im dopomohol k objavom, ktoré môžu priniesť ovocie v boji proti rakovine. Viac si môžeš prečítať na tomto odkaze.

doktor rakovina
Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute/na voľné použitie

Streľba v Bratislave bol teroristický útok

Prípad tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave, ktorý si vyžiadal dve obete, prekvalifikovali na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Polícia prípad stále vyšetruje, objavili sa tiež informácie, že útočník mal údajne v úmysle zabiť aj premiéra Hegera. Viac nájdeš tu.

streľba bratislava
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

V Ázii sa rýchlo šíri nová mutácia covidu

V Singapure sa začiatkom minulého týždňa počas jedného dňa viac ako zdvojnásobili prípady nového podvariantu covidu s názvom XBB, zo 4 700  na 11 700. Rovnaký podvariant sa objavil aj v Hongkongu.

8. novembra 2022, 20:00 Čas čítania 1:40 Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov

Podľa zdravotníkov ide o vysoko zmutovaného potomka variantu omikron a údajne je v mnohých ohľadoch doteraz najhoršou formou vírusu. XBB je nákazlivejší ako ktorýkoľvek predchádzajúci variant alebo podvariant a je zároveň najviac imúnny voči nadobudnutým  protilátkam. Viac si prečítaj tu.

Covid-19.
Covid-19. Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat/volně k použití

Instagramový post dňa

17. október je označený ako Svetový deň boja proti chudobe. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa pri tejto príležitosti vyjadrila k tejto stále aktuálnej a dôležitej téme. „Opakovane sa na svojich cestách stretávam s ľuďmi, ktorí mi hovoria o svojich obavách, ako prežijú nastávajúce obdobie, pretože už dnes strádajú. Seniori, ktorí mi hovoria, že po zaplatení účtov im zostáva na týždeň len niekoľko desiatok eur a v zime kúria len v jednej miestnosti,“ napísala prezidentka.

„Rodičia, ktorí sa pri chorobe detí rozhodujú, či im kúpia liek alebo jedlo. Dnešný deň je Svetovým dňom boja proti chudobe. Údaje o životných podmienkach našich domácností ukazujú, že počet ľudí ohrozených príjmovou chudobou vzrástol. V prvom roku pandémie sa pozitívny trend znižovania ľudí žijúcich v riziku príjmovej chudoby otočil a narástol o 45-tisíc ľudí a celkovo sa týka už približne 660-tisíc ľudí,“ dodala.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)



Domov
Zdieľať
Diskusia