Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
17. októbra 2022, 16:34
Čas čítania 0:55

V Ázii sa rýchlo šíri nová mutácia covidu. XBB je vraj doteraz najhorší variant pandémie

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V Ázii sa rýchlo šíri nová mutácia covidu. XBB je vraj doteraz najhorší variant pandémie
Zdroj: publicdomainpictures.net/Alan Camerer

V Singapure zažívajú znova nepríjemnosti pre nový, agresívny podvariant covidu.

V Singapure sa začiatkom minulého týždňa počas jedného dňa viac ako zdvojnásobili prípady nového podvariantu covidu s názvom XBB, zo 4 700  na 11 700, informujú Yahoo News. Rovnaký podvariant sa objavil aj v Hongkongu.

Podľa zdravotníkov ide o vysoko zmutovaného potomka variantu omikron a údajne je v mnohých ohľadoch doteraz najhoršou formou vírusu. XBB je nákazlivejší ako ktorýkoľvek predchádzajúci variant alebo podvariant a je zároveň najviac imúnny voči nadobudnutým  protilátkam.

Podľa Amesha Adaljaa, odborníka na verejné zdravie z Johns Hopkins Center for Health Security, predstavuje tento XBB vážnu hrozbu pre súčasnú liečbu a preventívnu stratégiu založenú na monoklonálnych protilátkach.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: associationsnow.com


Na druhej strane, nové „bivalentné“ posilňovacie vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna proti XBB vraj relatívne fungujú, pôvodné vakcíny sú proti nemu menej účinné.

Vedci prvýkrát identifikovali XBB v auguste a zdá sa, že získava na sile v Ázii. „Blízky príbuzný“ variantu XBB s názvom BQ.1.1 sa zase rýchlo šíri v Európe a niektorých štátoch USA. 


Podľa Yahoo News súčasný nárast infekcií na miestach, ako je Singapur, je ukážkou potenciálneho globálneho nárastu prípadov počas nadchádzajúcej zimy alebo jari, pretože XBB alebo niektorý z jeho príbuzných dominujú po celom svete.

Epidemiológovia sa preto obávajú, že posilňovacia dávka raz ročne nemusí ľuďom stačiť, keďže prirodzené protilátky miznú rýchlejšie a aj koronavírus mutuje čoraz rýchlejšie. Otázkou momentálne je, či vedci dokážu vyvinúť nové vakcíny dostatočne rýchlo a či ich zdravotnícke agentúry dokážu aj rýchlo schváliť.

Domov
Zdieľať
Diskusia