Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
17. októbra 2022, 19:00
Čas čítania 1:16

Mária Kolíková: Taraba chce znížiť tresty politikom, ktorí páchajú trestnú činnosť (Videorozhovor)

Kategória:
Video
Uložiť Uložené

S bývalou ministerkou spravodlivosti a poslankyňou SaS sme sa rozprávali o vražde Juraja a Matúša, zrovnoprávnení členov queer komunity na Slovensku aj novom ministrovi Viliamovi Karasovi.

V najnovšom pokračovaní diskusnej relácie Face to Face s Adelom Ghannamom hovorí poslankyňa SaS Mária Kolíková o registrovaných partnerstvách aj pohľade na nového ministra spravodlivosti Viliama Karasa. 

V rozhovore sa dozvieš:
  • Ako reaguje na včerajší kontroverzný status Igora Matoviča. 
  • Prečo je podľa Kolíkovej dôležité, aby parlamentom prešiel zákon o partnerskom spolužití.
  • Prečo si myslí, že by mali byť na Slovensku adopcie homosexuálmi štandardom. 
  • Či by mali slovenskí politici odhaliť, že sú členmi queer komunity.
  • Ako vníma bývalá ministerka spravodlivosti svojho nástupcu Viliama Karasa.

Mária Kolíková tvrdí, že sú politici, ktorí by sa radšej nemali vyjadrovať k násilnej vražde Juraja a Matúša, keď sa nedokážu ospravedlniť za svoje staršie kritické vyjadrenia o LGBTI+ komunite. „Slová vedú k takýmto násilným trestným činom,“ povedala bývalá ministerka spravodlivosti. 

Igor Matovič podľa poslankyne SaS nepochopil situáciu, keď na Facebook napísal, že je hrdý heterosexuál. „Pridáva ďalšiu nenávisť do spoločnosti, v ktorej sme. V tomto čase povedať, že je hrdý, že patrí k väčšine... No a čo? Neviem, čo tým chcel povedať,“ dodala. 

31. augusta 2022, 7:00 Čas čítania 10:23 Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor) Mária Kolíková: Neviem o nikom, kto by ma mohol nahradiť. Nový minister spravodlivosti to bude mať veľmi ťažké (Rozhovor)

Bývalá ministerka spravodlivosti Refresheru bližšie predstavila novelu zákona o partnerskom spolužití, ktorú strana SaS predkladá v parlamente. „Rieši majetkové vzťahy, vzťahy po úmrtí, prístup k zdravotnej dokumentácii. Sú to úplne bežné veci. Myslím si, že by to bol dobrý prvý krok a bolo by veľkou chybou, keby to bol posledný krok. Z tohto pohľadu rozumiem ľuďom z queer komunity, ktorí sa boja, že sa uspokojíme s týmto a ďalej nič nebude,“ povedala Kolíková.

Upozorňuje, že táto novela je hlavne spoločenským pokrokom, ktorý nás posunie bližšie do európskeho priestoru. Dodáva, že časom by mali prísť aj ďalšie kroky. „Nie je žiadny dôvod obmedziť týchto ľudí v tom, aby vychovávali deti a mali rodinu.“ Mária Kolíková upozornila, že adopcie detí homosexuálnymi pármi sú štandard v rámci veľkej časti EÚ. 

Exministerka Refresheru povedala, že by si nikdy nepozvala na stretnutie Tomáša Tarabu tak, ako to spravil jej nástupca Viliam Karas. Priblížila, ako vníma jeho doterajšiu prácu.

Domov
Zdieľať
Diskusia