Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
15. októbra 2022, 19:41
Čas čítania 0:58

Ronaldo otvoril tému duševného zdravia vo futbale: Dva a pol roka som bol na terapii

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Napriek tomu, že slávny futbalista vedel, že mu kariéra spôsobuje stres a depresie, často to ignoroval.

Bývalý brazílsky futbalista Ronaldo poskytol rozhovor pre španielsky športový denník MARCA. Otvoril aj v športovom svete tabuizovanú tému duševného zdravia.

V úvode rozhovoru sa Ronalda redaktor pýta, či v minulosti bojoval s depresiami. Ronaldo priznal, že do dnešného dňa chodí na terapiu, ktorá trvá už dva a pol roka. Vyjadril sa, že si dnes rozumie oveľa lepšie ako predtým. 

„Som z generácie, keď som bol hodený do arény a musel som zo seba vydolovať maximum bez najmenšieho náznaku drámy. Keď sa pozriem späť, vidím, že som bol vystavený veľmi, veľmi veľkému psychickému vypätiu. Bez akejkoľvek prípravy naň,“ priznáva Ronaldo. 

Futbalista hovorí o tom, že jeho problémy sa začali v začiatkoch internetovej éry. V tom čase podľa neho neexistovali žiadne obavy o duševné zdravie hráčov. Ronaldo je presvedčený, že dnes sú futbalisti omnoho lepšie pripravení na zvládanie rôznych často stresujúcich situácií. Majú jednoduchší prístup k lekárskej starostlivosti, ktorú bezpodmienečne potrebujú, aby mohli lepšie čeliť každodenným výzvam. 

1. mája 2024, 11:00 Čas čítania 2:11 SÚŤAŽ: Kúp si čokoládu a stretni futbalové hviezdy Neymara jr., Virgila van Dijka alebo Harryho Kanea. Takto sa zapojíš SÚŤAŽ: Kúp si čokoládu a stretni futbalové hviezdy Neymara jr., Virgila van Dijka alebo Harryho Kanea. Takto sa zapojíš

„Za mojich čias nič také žiaľ neexistovalo. Celý život sme vedeli, že futbalová kariéra nám môže spôsobiť obrovský stres. A že to bude rozhodujúce pre náš ďalší život,“ hovorí Brazílčan.

Na otázku, či sa o problémoch rozprávali hráči v šatni, Ronaldo uviedol, že v skutočnosti ani nevedeli, že takýto problém existuje. V ich generácii sa podobné problémy absolútne ignorovali.

„Mnohí si, samozrejme, prešli strašným obdobím. Niektorí dokonca depresiou pre nedostatok súkromia, nedostatok slobody.... Je pravda, že tie problémy tam existovali, no riešenia neboli veľmi dostupné,“ dodáva na záver Ronaldo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia