Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
13. októbra 2022, 18:51
Čas čítania 0:53

Eduard Heger sa ospravedlnil za to, že homosexualitu nazval „spôsobom života“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Sexuálnu orientáciu si človek nevyberá.

Eduard Heger vo svojej prvej facebookovej reakcii na vraždu dvoch mladých ľudí z LGBT+ komunity použil slovné spojenie „spôsob života“. Označil tak práve sexuálnu orientáciu obetí – teda časť ich bytia, ktorú si podobne ako farbu pleti vybrať nemohli. „Je neprípustné, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život,“ znela celá veta. Odborníci aj laická verejnosť v komentároch vyjadrili rozhorčenie nad týmto výberom slov, ktorý mohol ešte viac bagatelizovať či znevážiť LGBT+ komunitu.

V ďalšom statuse sa premiér ospravedlnil„Chcel som LGBTI komunite vyjadriť moju podporu, teraz vidím, že to nebol správny výber slov, a svoju chybu priznávam,“ napísal na sociálnej sieti.

Sexuálnu orientáciu si ľudia nevyberajú. Podľa evolučnej biologičky Lenky Příplatovej zohráva v orientácii konečnú úlohu genetika. Pre Denník N povedala, že podobne ako výšku síce orientáciu neurčuje len jeden gén, človek nemá naň žiaden vplyv a nedokáže ju zmeniť či ovplyvniť. Podľa americkej psychologickej asociácie ani neexistuje žiaden bezpečný a efektívny spôsob na zmenu orientácie. Nejde teda iba o spôsob života alebo voľbu.

Mohlo by ťa zaujímať:
Strelcom zo Zámockej je pravdepodobne 19-ročný Juraj. O vražde dvoch ľudí informoval sám ako prvý na Twitteri.
Obavy, že sa streľba z Bratislavy zopakuje, sú na mieste, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornosť (Rozhovor).
FOTO: Boli sme na prvom pochode za Matúša a Juraja, ktorých zavraždil strelec v Teplárni.
Domov
Zdieľať
Diskusia