Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR Viktor Kniš
10. októbra 2022, 10:05
Čas čítania 9:17

ZÁZNAM: Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Počet obetí ruského ostreľovania stúpol na 10

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Útok na Kyjev pokračuje, hlásia obete. Reportér BBC počas živého vysielania zachytil raketu. Ukrajina čelí od rána mnohým útokom zo strany Ruska.

 Sledujeme NAŽIVO aktuálnu situáciu na Ukrajine:
  • Centrom Kyjeva sa v pondelok ráno ozývalo niekoľko výbuchov.

  • Okrem Kyjeva Rusi bombardovali aj Ľvov a ďalšie mestá a regióny na Ukrajine. Výbuchy hlásili v Ternopiľskej oblasti a mestách Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

  • Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj povedal, že Rusko doposiaľ vypálilo 75 rakiet na viaceré ciele na Ukrajine. 41 z nich sa podarilo zostreliť. 
  • Putin potvrdil bombardovanie, hovorí o odvete. Chváli sa, že zasiahli mnohé energetické, vojenské a komunikačné zariadenia.
  • Útoky na mestá po celej Ukrajine si podľa predbežných správ vyžiadali najmenej 10 mŕtvych a 60 zranených.

17:28 – Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odsúdili v pondelok ruské raketové útoky na ukrajinské mestá. 


„Ruské ohavné útoky na Kyjev a iné ukrajinské mestá predstavujú zúfalosť Kremľa. Tieto bezhlavé útoky na civilistov sú vojnovými zločinmi. Sme zaviazaní podporovať Ukrajinu a vyvodiť voči ruskému režimu zodpovednosť. Budeme o tom hovoriť s našimi partnermi zo skupiny krajín G7,“ napísal Michel na Twitteri.


„Putinovo Rusko opäť ukázalo svetu, čo zastáva – je to teror a brutalita. Voči tým, ktorí sú za to zodpovední, musí byť vyvodená zodpovednosť,“ uviedla von der Leyenová vo videu. (TASR, The Guardian, Twitter) 

17:03 – Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot. V rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR sa zároveň zníži počet holandských vojakov.

Ministerstvo obrany SR hovorí o prirodzenom rozhodnutí vychádzajúcom z vyhodnotenia bezpečnostnej situácie v SR a v regióne, a takisto zo zavedenia množstva iných opatrení, ktoré od začiatku invázie viedli k posilneniu obrany Slovenska, informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

10. októbra 2022, 17:01 Čas čítania 0:48 AKTUÁLNE: Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému Patriot AKTUÁLNE: Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému Patriot

16:49 – Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer zdôraznil, že Slovensko je odhodlané aj naďalej pomáhať Ukrajine, ktorá je vystavená ruskej agresii, a podporuje jej snahy stať sa novým členom Severoatlantickej aliancie.

„Zdôraznil som, že naša podpora Ukrajine zostane, my neakceptujeme žiadnu anexiu, žiadne smiešne referendá pod hlavňou guľometov s logikou, aby jedna krajina obsadzovala druhú a popierala jej právo na existenciu,“ povedal Káčer.

Káčer
Zdroj: TASR

16:17 – Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že Rusko už od začiatku októbra plánovalo rozsiahle raketové útoky, ktoré v pondelok podniklo na viaceré ukrajinské mestá. 


Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej tajnej služby od Kremľa pokyny na prípravu rozsiahlych raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine už 2. a 3. októbra.


„Vojenské jednotky strategického letectva a letectva s dlhým dosahom dostali príkazy, aby sa pripravili plniť úlohu masívnych raketových útokov. Za ich ciele boli určené objekty kritickej civilnej infraštruktúry a centrálne oblasti ukrajinských husto obývaných miest,“ uviedla vo vyhlásení spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany. (TASR, The Guardian) 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

16:13 – Pondelkové ruské útoky na území Ukrajiny znamenajú zásadnú zmenu v charaktere vojny na Ukrajine, tvrdí francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že po návrate do Paríža zvolá svojich diplomatických a vojenských poradcov. (TASR)

15:48 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok dohodol so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom na tom, že budú spoločne koordinovať medzinárodné úsilie o ešte väčšiu izoláciu Ruska. Informuje o tom agentúra PAP s tým, že k takejto dohode došlo po sérii ruských raketových útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a viaceré ďalšie ukrajinské mestá. (TASR)

15:19 – Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v pondelok odsúdil ruské útoky na ukrajinské mestá. Šéf NATO to uviedol po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. 

„Hovoril som s (ukrajinským) ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a odsúdil som tieto ruské hrozné a nevyberavé útoky na civilnú infraštruktúru na Ukrajine,“ napísal Stoltenberg v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že NATO bude pokračovať v podpore statočného ukrajinského ľudu v boji proti agresii Kremľa tak dlho, ako to bude potrebné.

14:51 – Pracovníci slovenského veľvyslanectva v Kyjeve, ako aj objekt zastupiteľského úradu sú v týchto chvíľach v poriadku. Rezort podľa stanoviska aktuálne neregistruje žiadosť o pomoc či súčinnosť.


„Pripomíname, že pre Ukrajinu platí najvyšší stupeň (výstrahy) z cestovných odporúčaní – bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu,“ dodal rezort diplomacie.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

14:21 – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer odsúdili sériu ruských útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. 


Slovensko sa podľa Káčera zhoduje s EÚ v spôsobe vnímania vojny na Ukrajine a na potrebe ďalej poskytovať pomoc ukrajinskej strane.


„Dnes sme videli ďalšiu eskaláciu, raketové útoky na Kyjev, Ľvov a ďalšie mestá. Je to neprijateľné od začiatku vojny, lebo zaútočiť na susednú krajinu a odopierať jej právo na existenciu, porušovať jej hranice a suverenitu a celý systém tak, ako je známy od konca druhej svetovej vojny, je nielen spochybňovanie Ukrajiny ako takej, ale spochybňovanie nás všetkých. Toto Slovensko nemôže akceptovať,“ odkázal slovenský minister. 

14:07 – Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev avizuje ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády. Podľa agentúry AFP to bývalý ruský prezident uviedol v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram.


„Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie,“ napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu. (TASR)

Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev. Zdroj: TASR/Michal Svítok

13:59 – Zuzana Čaputová v reakcii na útoky Kremľa vyhlásila, že zámerné ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je prejavom cynizmu a slabosti. Dodala, že Slovensko stojí pri Ukrajine a jej obyvateľoch.

13:51 – Ruský raketový útok na Ukrajinu odsúdili viacerí predstavitelia Európskej únie a jej členských štátov. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell zároveň uviedol, že „ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu je na ceste“. (TASR)

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

13:29 – Ruské raketové útoky zasiahli v pondelok aj budovu nemeckého konzulátu v Kyjeve. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne. Podľa ukrajinskej polície si pondelkové útoky na mestá po celej Ukrajine vyžiadali najmenej 10 mŕtvych a 60 zranených.


Hovorca nemeckého rezortu diplomacie priblížil, že v budove, kde donedávna sídlilo oddelenie vydávania víz, sa v tom čase nenachádzali nijakí zamestnanci, keďže všetky činnosti v tejto budove boli už pred niekoľkými mesiacmi pozastavené. (TASR)

12:55 – Premiér Eduard Heger odsudzuje útoky na civilné ciele na Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako vo viacerých ukrajinských mestách došlo v pondelok k výbuchom.


„Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste,“ skonštatoval Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálna stavba. 

12:29 – Vladimir Putin potvrdil bombardovanie na ukrajinské ciele. Chváli sa, že zasiahli mnohé energetické, vojenské a komunikačné zariadenia. Putin hovorí o odvete a zároveň sľubuje reakciu na akékoľvek ďalšie „teroristické“ činy na ruskom území. (BBC)

12:20 – Ruské rakety vypálené z Čierneho mora smerom na Ukrajinu narušili aj vzdušný priestor Moldavska. Oznámil to moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu. Išlo o tri strely s plochou dráhou letu, ktoré boli dnes ráno vystrelené z ruských lodí, uviedol Popescu.

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

Dodal, že je „zdesený viacerými ruskými raketovými útokmi na ukrajinské mestá – vrátane Kyjeva –, namierenými na civilné ciele“. „Myslíme na obete týchto brutálnych útokov... Rusko musí prestať zabíjať,“ povedal Popescu.

Na snímke hasiči stoja vedľa tiel obetí po ruskom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 10. októbra 2022.
Na snímke hasiči stoja vedľa tiel obetí po ruskom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 10. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

12:05 – Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyjadril spokojnosť s masívnymi raketovými útokmi, čo sa v pondelok ráno uskutočnili po celej krajine. Vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že „teraz je so špeciálnou vojenskou operáciou“, ako Rusko označuje svojou armádou rozpútanú vojnu na Ukrajine, „spokojný na 100 percent“.


Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Kadyrov odkázal: „Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte ani poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať... ale radšej, kým (na teba) niečo neletí, utekaj.“ Odporučil mu takisto nespoliehať sa na pomoc Západu. (TASR)
 

Kyjev po pondelkovom bombardovaní.
Kyjev po pondelkovom bombardovaní. Zdroj: TASR/AP

11:55 – Ruské ostreľovanie civilných oblastí na Ukrajine je neprijateľné, píše šéf britskej diplomacie James Cleverly na Twitteri v reakcii na dnešné bombardovanie. „Je to ukážka slabosti Vladimira Putina, nie jeho sily,“ tvrdí Cleverly.

11:20 – Ruské rakety zasiahli most pre chodcov a cyklistov v Kyjeve, známy ako Kličkov most, ktorý bol otvorený v roku 2019. Most je 212 metrov dlhý a 32 metrov vysoký. Explóziu zachytili aj priemyselné kamery. Zatiaľ nie je známe, či bol pri výbuchu niekto zranený. (BBC)

10:45 – Ruské jednotky sa približujú k strategicky dôležitému mestu Bachmut na východe Ukrajiny. Za posledný týždeň postúpili k Bachmutu o dva kilometre, uviedla v pondelok vo svojej pravidelnej zvodke o vývoji na bojiskách Ukrajiny britská vojenská spravodajská služba. (TASR)

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

10:26 – Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj povedal, že Rusko doposiaľ vypálilo 75 rakiet na viaceré ciele na Ukrajine. 41 z nich sa podarilo zostreliť. Útoky pritom stále pokračujú.

Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v Kyjeve 10. októbra 2022.
Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v Kyjeve 10. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

10:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že počas viacerých útokov, ktoré ráno zasiahli Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny, došlo k obetiam na životoch a zraneniam.

„(Ruské sily) sa snažia nás zničiť a vymazať nás zo zemského povrchu. (Chcú) zničiť našich ľudí v Záporožskej (oblasti), ktorí spia vo svojich domovoch. Zabiť ľudí, ktorí idú do práce v (mestách) Dnipro a Kyjev. Bohužiaľ, sú tu mŕtvi a ranení,“ napísal na Telegram a apeloval preto na spoluobčanov, aby nevychádzali do ulíc.

9:48 – Očití svedkovia v Belgorodskej oblasti ležiacej na západe Ruska a hraničiacej s Ukrajinou hlásili silnú explóziu. Miestne úrady tvrdia, že šlo o vopred naplánované výbuchy na vojenskom cvičisku. Podľa miestneho veliteľstva ozbrojených síl experti ministerstva obrany zneškodňovali na polygóne muníciu. (TASR)

2. februára 2024, 12:30 Čas čítania 4:49 Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás? Mlieko za 0,41 € či maslo za 0,68 €. Nakúpili sme v poľskej Biedronke, oplatí sa viac ako u nás?

9:30 – Ukrajinský parlament prostredníctvom platformy Telegram informoval, že masívnemu raketovému ostreľovaniu sú vystavené aj ďalšie ukrajinské mestá a regióny. Podľa RFE/RL ide o Ľvovskú a Ternopiľskú oblasť, mestá Dnepropetrovsk, Žytomyr, Mykolajiv a Chmeľnyckyj.

Na snímke zranení ľudia počas lekárskeho ošetrenia po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 10. októbra 2022.
Na snímke zranení ľudia počas lekárskeho ošetrenia po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 10. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

9:23 – V súvislosti so situáciou kyjevská radnica oznámila prerušenie premávky metra. Všetky podzemné stanice slúžia ako kryty civilnej ochrany.

9:11 – V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí, informovala ukrajinská záchranná služba. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov podľa RFE/RL uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal 8 obetí na životoch a 24 ranených.


Jedna z rakiet, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev, explodovala v blízkosti sídla ukrajinskej tajnej služby SBU. Neďaleko sídli i kancelária ukrajinského prezidenta. V statuse na platforme Telegram to uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. (TASR)

Policajti a záchranári na mieste ruského útoku v Kyjeve 10. októbra 2022.
Policajti a záchranári na mieste ruského útoku v Kyjeve 10. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP

8:38 – Reportér spravodajskej televízie BBC Hugo Bachega spoločne so štábom, s ktorým sa aktuálne nachádza na Ukrajine, zachytil pondelkové ranné bombardovanie Kyjeva počas živého vstupu. 

15. decembra 2023, 14:00 Čas čítania 0:14 KVÍZ: Spomínaš si na udalosti z roku 2023? Over si svoju pamäť a daj si pozor na chytáky KVÍZ: Spomínaš si na udalosti z roku 2023? Over si svoju pamäť a daj si pozor na chytáky

Uprostred spojenia so štúdiom a informovania o aktuálnom vývoji situácie na Ukrajine nad ich hlavami najprv preletela stíhačka, na čo sa Bachega otočil chrbtom ku kamere a vtom zaznel silný výbuch. Živý vstup preto museli prerušiť. Bachegovi sa spoločne s kameramanom napokon podarilo bezpečne sa dostať do úkrytu. (BBC)

8:16 – Reportéri AFP, ktorí sa nachádzajú v Kyjeve, hlásili tri hlasné explózie, ktoré nastali okolo 08.15 h, pričom náletové sirény sa rozozvučali už viac než hodinu pred samotnými výbuchmi. Podľa AP došlo k dvom výbuchom, ktoré boli zrejme dôsledkom raketových útokov.


Ruské sily v súčasnosti útočia hlavne na oblasti severne od Krymského polostrova vrátane Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorú ostreľovali aj v noci na pondelok.
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymom.

8:10 – Svedkovia hovoria o silných výbuchoch, a omnoho bližšie k centru ako explózie v prvých štádiách ruskej vojny. Ukrajinské pohotovostné služby informujú, že pri ranných útokoch zahynulo alebo bolo zranených niekoľko ľudí. Celkový počet je zatiaľ neznámy.

5. novembra 2023, 7:47 Čas čítania 3:34 Turisti prezradili, za akými dobrotami a alkoholom cestujú na Slovensko. Toto im chutí najviac Turisti prezradili, za akými dobrotami a alkoholom cestujú na Slovensko. Toto im chutí najviac

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zverejnil po 08.30 h miestneho času na svojom účte na platforme Telegram príspevok, v ktorom píše, že „v Ševčenkovom obvode v centre hlavného mesta došlo k niekoľkým výbuchom“. V tejto mestskej štvrti sa nachádza historické centrum, ako aj viacero vládnych budov. (The Guardian, TASR)

7:45 – V centre Kyjeva bolo dnes ráno krátko po 08.00 h miestneho času (7.00 h nášho času) počuť najmenej dva výbuchy. Informuje o tom BBC, ktorého štáb v hoteli v hlavnom meste Ukrajiny bol očitým svedkom jedného z raketových útokov.

Po útoku nad mestom vidieť hustý dym. Ten je zaznamenaný aj na viacerých videách z ranného bombardovania. Náletové sirény sa rozozvučali asi 90 minút predtým. Je to prvýkrát po dlhých mesiacoch od začiatku vojny, čo bolo hlavné mesto Ukrajiny zasiahnuté výbuchmi. (BBC)

Domov
Zdieľať
Diskusia