Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2022, 17:01
Čas čítania 0:48

AKTUÁLNE: Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému Patriot

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerstvo obrany SR hovorí o prirodzenom rozhodnutí vychádzajúcom z vyhodnotenia bezpečnostnej situácie v SR a v regióne.

Zo Slovenska stiahnu jednu z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot. V rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR sa zároveň zníži počet holandských vojakov.

Zmeny bezpečnosť Slovenska neovplyvnia

Ministerstvo obrany SR hovorí o prirodzenom rozhodnutí vychádzajúcom z vyhodnotenia bezpečnostnej situácie v SR a v regióne, a takisto zo zavedenia množstva iných opatrení, ktoré od začiatku invázie viedli k posilneniu obrany Slovenska, informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

„So spojencami sme dohodnutí, že tu budú dovtedy, kým to bude nevyhnutné. Urobili sme množstvo bezpečnostných opatrení, vďaka ktorým môžeme znížiť počet techniky a aj spojeneckých vojakov. Ďakujem Holandsku, že tu boli ich vojaci v kľúčovom období,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

heger, patriot
Zdroj: Facebook/Eduard Heger


Zmeny príspevkov do mnohonárodnej bojovej skupiny NATO sú podľa ministerstva prirodzenou súčasťou vývoja situácie a stanovených úloh. Ako deklarovalo, odchod holandského systému neovplyvní obranyschopnosť SR, v jeho úlohách budú okrem iných prostriedkov ďalej pokračovať aj dve nemecké batérie. Na letisku Kuchyňa pri Malackách je naďalej umiestnená aj batéria systému Patriot amerických ozbrojených síl.


Ak to situácia bude vyžadovať, holandský systém môže byť do SR opätovne okamžite nasadený, uviedlo ministerstvo. V prípade potreby sa opäť môže zvýšiť aj počet holandských vojakov. Postupný odchod holandskej techniky a personálu očakáva rezort od utorka 11. októbra.

Domov
Zdieľať
Diskusia